KOJI DOBAR RUČAK

Pile s trgancima omiljeno je tradicionalno jelo Baranjaca, ovo je njihov recept

Baranjci generacijama spremaju ovaj slatki pileći paprikaš s malenim noklicama, koji vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće

Pileći paprikaš s noklicama, kod Baranjaca poznat i kao pile s trgancima, tradicionalno je jelo sjeveroistočne Hrvatske. Baranja je inače nadaleko poznata po specijalitetima od riječne ribe i divljači, ali delicije od peradi također su važan dio gastro identiteta ovog područja.

Ako govorimo o pilećem paprikašu, nemoguće je ne spomenuti selo Vardarac (Bilje), koje se nalazi nekih 25 kilometara jugoistočno od Belog Manastira, a koje je naseljeno pretežno mađarskim stanovništvom. Baš tamo se svake godine održava manifestacija “Pile i trganci - natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša i spremanju trganaca”, kroz koje se promovira tradicionalno jelo ovog područja.

Baranjci generacijama spremaju ovaj slatki pileći paprikaš s malenim noklicama, koji vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće.

image
Zoran Zeremski/Getty Images

PILE S TRGANCIMA

Za 4 osobe trebat će vam:
1 pile
2 glavice luka
½ kg pilećih želudaca
2 žlice slatke paprike
ljuta paprika (po želji)
2-3 dcl tekuće rajčice
2 l vode
3-4 režnja češnjaka
sol
1 kg brašna
1 jaje
graševina

Priprema:
Na sitno nasjeckajte luk te ga dinstajte 15-ak minuta s 2-3 dcl rajčice i želucima uz neprestano miješanje. Tranširate pile te ga dodajte u lonac, zajedno sa slatkom začinskom paprikom (ljutu stavite po želji).

Miješajte 5-6 minuta.

Sada je vrijeme da dodate 2 litre vode te piletinu kuhate oko 90 minuta, točnije dok meso ne bude kuhano. Pred kraj dodajte malo graševine.

image
Joruba/Getty Images/istockphoto

Zamijesite tijesto od brašna, soli, jaja i vode po potrebi, tako da ne bude ni pretvrdo ni premekano. Umiješeno tijesto razvaljajte na stolu na debljinu 2-3 cm, zatim ga trgajte na male komade te dodajte u paprikaš desetak minuta prije nego što je paprikaš gotov. O varijacijama kada je u pitanju izrada trganaca, pisali smo ranije. U paprikaš dodajte češnjak i sol po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:12