"Kada kažemo šećer, većina nas odmah pomisli na torte i kolače, ali ovaj svestrani sastojak ima itekako važnu ulogu u slanim jelima. Od marinada i salamura, do premaza i glazura, šećer je tajni saveznik koji meso čini mekšim, povrće slađim, a svaki zalogaj savršenim", u svom tekstu piše naš suradnik Zoran Šimunić Šime.
On si je, naime, u novom broju magazina Dobre hrane za zadatak uzeo pripremiti nekoliko slasnih mesnih jela, pri čemu mu je upravo šećer pomogao da postanu još ukusnija. Među ostalim, pripremio je i ova sočna pureća prsa s acetom balsamicom te ih poslužio uz krumpiriće i fini umak od rajčice s notom dima. U slučaju da vam pri ruci nisu svi sastojci za umak, naravno, meso možete poslužiti i uz druge dodatke po želji, no kod pripreme puretine obavezno se držite Šiminih savjeta kako bi ispala baš kako treba.
Ovaj recept zapravo je dokaz da pureća (ali ni pileća) prsa ne moraju biti dosadna i suha te da se baš dobar ručak može napraviti od tek nekoliko sastojaka. Uz ovu kombinaciju trebat će vam još samo zdjela salate i svi za stolom, sigurni smo, bit će više nego zadovoljni.
Trebat će vam:
400 g purećih prsa narezanih na šnicle
2 - 3 jušne žlice aceta balsamica
sol, papar
100 ml maslinovog ulja
600 g krumpira
sol
Za umak:
250 ml pasate ili domaćeg soka od rajčica
30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 čajna žlica sriracha umaka
1 čajna žlica hoisin umaka
½ čajne žlice tekućeg dima
60 ml vode
prstohvat mljevene dimljene paprike
sol, papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na tanke štapiće, properite pod vodom pa posušite krpom. U prikladnoj dubokoj tavici zagrijte ulje te u sljedovima pecite krumpir. Kako je koji dio pečen, izvadite na ubrus da bi se upio višak masnoće i malo posolite. U međuvremenu pureće šnicle lagano posolite i popaprite, dodajte aceto balsamico pa sve dobro promiješajte. Marinirajte do 30 minuta. Sastojke za umak promiješajte i stavite da se na laganoj vatri ugusti, uskladite okuse i stavite sa strane. Kada je pečenje krumpira pri kraju, na zagrijanu gril tavu stavite peći puretinu - ovisno o debljini odrezaka, 2 - 3 minute sa svake strane (meso ne smije biti ružičasto u unutrašnjosti, pa prema potrebi produljite vrijeme pečenja). Poslužite šnicle s pečenim krumpirićima i slatko-ljutim umakom.
Još slanih i slatkih recepata, ali i više nego zanimljive priče potražite u novom broju magazina Dobra hrana. Već vas čeka na kioscima!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....