PROVJERENO DOBRO

Pileća i pureća prsa uopće ne moraju biti dosadna, kada ih radimo po ovom receptu uvijek ostaju sočna i aromatična

Naš suranik Zoran Šimunić Šime s nama je podijelio recept za bogata, a tako jednostavna pureća prsa s acetom balsamicom i upario ih s hrskavim krumpirićima

"Kada kažemo šećer, većina nas odmah pomisli na torte i kolače, ali ovaj svestrani sastojak ima itekako važnu ulogu u slanim jelima. Od marinada i salamura, do premaza i glazura, šećer je tajni saveznik koji meso čini mekšim, povrće slađim, a svaki zalogaj savršenim", u svom tekstu piše naš suradnik Zoran Šimunić Šime.

image
Berislava Picek/Cropix/

On si je, naime, u novom broju magazina Dobre hrane za zadatak uzeo pripremiti nekoliko slasnih mesnih jela, pri čemu mu je upravo šećer pomogao da postanu još ukusnija. Među ostalim, pripremio je i ova sočna pureća prsa s acetom balsamicom te ih poslužio uz krumpiriće i fini umak od rajčice s notom dima. U slučaju da vam pri ruci nisu svi sastojci za umak, naravno, meso možete poslužiti i uz druge dodatke po želji, no kod pripreme puretine obavezno se držite Šiminih savjeta kako bi ispala baš kako treba.

image
Berislava Picek/Cropix/

Ovaj recept zapravo je dokaz da pureća (ali ni pileća) prsa ne moraju biti dosadna i suha te da se baš dobar ručak može napraviti od tek nekoliko sastojaka. Uz ovu kombinaciju trebat će vam još samo zdjela salate i svi za stolom, sigurni smo, bit će više nego zadovoljni.

Trebat će vam:

400 g purećih prsa narezanih na šnicle
2 - 3 jušne žlice aceta balsamica
sol, papar
100 ml maslinovog ulja
600 g krumpira
sol

Za umak:
250 ml pasate ili domaćeg soka od rajčica
30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 čajna žlica sriracha umaka
1 čajna žlica hoisin umaka
½ čajne žlice tekućeg dima
60 ml vode
prstohvat mljevene dimljene paprike
sol, papar

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na tanke štapiće, properite pod vodom pa posušite krpom. U prikladnoj dubokoj tavici zagrijte ulje te u sljedovima pecite krumpir. Kako je koji dio pečen, izvadite na ubrus da bi se upio višak masnoće i malo posolite. U međuvremenu pureće šnicle lagano posolite i popaprite, dodajte aceto balsamico pa sve dobro promiješajte. Marinirajte do 30 minuta. Sastojke za umak promiješajte i stavite da se na laganoj vatri ugusti, uskladite okuse i stavite sa strane. Kada je pečenje krumpira pri kraju, na zagrijanu gril tavu stavite peći puretinu - ovisno o debljini odrezaka, 2 - 3 minute sa svake strane (meso ne smije biti ružičasto u unutrašnjosti, pa prema potrebi produljite vrijeme pečenja). Poslužite šnicle s pečenim krumpirićima i slatko-ljutim umakom.


image
Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Još slanih i slatkih recepata, ali i više nego zanimljive priče potražite u novom broju magazina Dobra hrana. Već vas čeka na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 11:17