Piletina u mole umaku

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 2 luka
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 veće pile
  • 2 rebra lista celera
  • 2 sušena čilija
  • 1 konzerva pelata
  • 3 jušne žlice sjemenki sezama (tostiranih)
  • 1/2 čajne žlice mljevenih sjemenki kumina
  • 1/2 čajne žlice mljevene crvene slatke paprike
  • 1/2 čajne žlice mljevenih klinčića
  • 1/4 čajne žlice mljevenog pimenta
  • 2 kriške starog kruha, narezanog na kockice
  • 2 lista lovora
  • 40 g tamne čokolade (85% kakaa), nasjeckane

Priprema

1. korak

Pile izrežite na komade i posolite. Jednu glavicu luka sitno narežite pa propirjajte u širokoj zdjeli. Dodajte češnjak i komade piletine, dolijte vode dovoljno da pokrije piletinu. Na srednje jakoj vatri kuhajte dok ne zakipi, smanjite vatru i zatim kuhajte pola sata pokriveno.

2. korak

Nakon pola sata piletinu izvadite i stavite na stranu, s oko 1 dl kuhane tekućine prelijte cili papričice i ostavite ih desetak minuta. U kuhinjskom blenderu pomiješajte i usitnite pelate, sjemenke sezama, crvenu papriku, kumin, klinčić, piment, kruh, chili (ako ne volite ljuto, odstranite koštice) i ostatak tekućine od kuhanja. Narežite drugu glavicu luka, propirjajte je, dodajte smjesu iz blendera i lovorov list. Zajedno kuhajte desetak minuta na laganoj vatri a zatim piletini dodajte tekućinu u kojoj se meso kuhalo (ako je nemate dovoljno dodajte vode dovoljno da pokrije piletinu) te na kraju komadiće čokolade. Poklopite i kuhajte dalje na laganoj vatri 30-ak minuta. Dodajte soli i papra prema ukusu, sjemenke sezama i sjeckano lišće celera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 11:30