300 g pilećih jetrica 1 veliki ljubičasti luk 3-4 češnja češnjaka nekoliko grančica lista peršina oštro brašno maslac i maslinovo ulje sol, papar 100 ml bijelog vina 200-300 ml pilećeg temeljca aceto balsamico |
Za palentu:
400 ml pilećeg temeljca 400 ml mlijeka 1 šalica kukuruzne krupice komadić maslaca 50 g ribanog parmezana sol |
Luk narežite na što tanje ploške. Jetru dobro posušite, narežite na tanke šnite i uvaljajte u oštro brašno. Na tavi ugrijte mješavinu maslaca i maslinova ulja, pa pržite luk 15-20 minuta da se potpuno karamelizira. Pazite da vam ne zagori. Luk prebacite u zasebnu posudu, a na tavu dodajte još masnoće na kojoj u manjim količinama kratko zapecite komadiće jetre. I ovdje vodite računa da vam brašno ne zagori, a ako vam se to dogodi, odstranite sve zagorene dijelove iz tave, pa dodajte novu masnoću i ispecite ostatak jetrica. Kako je koja tura jetrica gotova, izvadite ih i odložite na zaseban tanjur, pa posolite i popaprite. Nakon što ste ispržili svu jetru, dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak, kratko popržite pa podlijte vinom da pokupite sve sokove, kao i zapečeno brašno. Vratite natrag karamelizirani luk i jetrica, pa sve zalijte temeljcem. Sve još jednom kratko prokuhajte, dotjerajte okus solju i paprom, a pred sam kraj dodajte aceta balsamica prema ukusu. U manjem loncu zakuhajte temeljac i mlijeko. Kada zakipi uspite polagano palentu i miješajte pjenjačom 2-3 minute. Pred kraj dodajte parmezan, komadić maslaca i soli prema ukusu. Palentu stavite u kalup po želji i ostavite u hladnjaku da se stisne. Zatim ju izrežite u željene oblike i lagano prepecite na malo maslinova ulja na grill tavi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....