SLASNO

Piletinu zapecite s koromačem, cikorijom, bijelim vinom i mlaćenicom, nećete požaliti

 Berislava Picek/
Vodu zamijenite temeljcem, kuhajte s vinom kojeg pijete i dodajte malo maslaca

4 pileća batka sa zabatkom
sol i papar
pola luka
4 žlice maslaca
1 veći koromač
3 cikorije
150 ml vina
150 ml temeljca
100 ml mlaćenice
ukiseljene čili papričice

Piletinu posolite i popaprite. Očistite koromač i narežite ga na tanke trakice. Cikoriju razrežite na četvrtine i izrežite tvrdu i gorku sredinu. U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice maslaca pa ubacite piletinu te pecite na jednoj strani nekoliko minuta, dok ne posmeđi, a potom preokrenite i pecite još nekoliko minuta. Izvadite piletinu, ubacite vino i temeljac. Ubacite koromač, luk, cikoriju i dvije žlice maslaca, dobro promiješajte pa vratite piletinu te poklopite. Pustite da se krčka 15 minuta uz povremeno miješanje sve dok piletina ne prestane biti krvava oko kostiju. Ako imate tavu koja može u pećnicu, izvadite piletinu, dodajte mlaćenicu, kratko pomiješajte povrće pa vratite piletinu kožom prema gore i prebacite tavu u zagrijanu pećnicu na 200°C da se sve zapeče. Ako nemate, prebacite sve u dublju posudu za pečenje. Pratite napredak sve dok kožica ne postane lijepo pečena. U posudi možda ostane tekućine, neka vas to ne zamara, ona ne treba u potpunosti ispariti. Poslužite uz ukiseljene čili papričice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 12:03