GUST I MOĆAN

Po ovom receptu gulaš će vam uvijek ispasti tako dobro da će vas svi tražiti recept

 Buddyb76/Getty Images
Za pripremu ovog jela trebat će vam nešto više vremena, ali čekanje da se skuha i meso omekša na kraju će se itekako isplatiti. Gulaš poslužite samostalno ili uz krišku kruha

Trebat će vam:

800 g svinjetine (od plećke ili lopatice, narezane na kockice)

2 velike glavice luka (sitno nasjeckane)

3-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

2 mrkve (narezane na kolutiće)

2 paprike (crvena i zelena, narezane na trakice)

3 krumpira (narezana na kockice)

2 rajčice (oguljene i narezane na kockice) ili 200 g pelata iz konzerve

1 žlica slatke mljevene paprike

1 žličica ljute mljevene paprike (po želji)

2 lovorova lista

1 žlica koncentrata rajčice (po želji)

1 dl crnog vina (opcionalno)

500 ml juhe (povrtne ili mesne) ili vode

2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)

sol i papar po ukusu

svježi peršin (sitno nasjeckan)

Priprema:

Meso narežite na kockice veličine zalogaja, posolite i popaprite. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodaj meso. Pržite ga dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana, otprilike pet do sedam minuta. Izvadite meso iz lonca i stavite sa strane.

U isti lonac dodajte luk i pržite ga na laganoj vatri dok ne postane mekan i staklast, oko pet minuta. Dodajte češnjak i pržite još minutu dok ne zamiriši.

Dodajte slatku mljevenu papriku, kratko je pržite s lukom i češnjakom da pusti aromu, pazeći da ne zagori jer bi postala gorka.

Vratite svinjetinu u lonac, dobro promiješajte s paprikom i lukom pa dodajte mrkvu i svježe paprike. Kratko ih propržite. Dodajte svježu rajčicu ili pelate te umiješajte koncentrat rajčice. Ulijte crno vino i pustite da se kuha nekoliko minuta, dok alkohol ne ispari.

Ulijte vodu, dodajte lovorov list i krumpire. Pustite da zavrije te kuhajte na laganoj vatri od sat do sat i pol, dok meso ne postane mekano, a povrće se ne skuha. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još vode.

Pred kraj kuhanja probajte gulaš kako biste provjerili trebali dodati soli, papra ili ljute paprika po ukus. Kad je sve mekano i gulaš lijepo gust, maknite ga s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:22