PROVJERENI RECEPTI DOBRE HRANE

POČELA JE POTRAGA ZA SAVRŠENIM KLOBUKOM: Rolice sa šumskim gljivama

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Kako i dolikuje u jesenskim danima, krenuli smo u berbu gljiva, ali ovaj put po tržnicama, i ispekli kruh sa šumskim plodovima, nadjenuli ih, od njih pripremili umak za tjesteninu...

Trebat će vam:

400 g miješanih šumskih gljiva (vrganji, lisičarke i prosenjaci)
2 glavice crvenog luka
3 režnja češnjaka
1 crvena paprika
150 g mladog špinata
sol i papar
prstohvat mljevenog čilija
maslinovo ulje
500 g kora za savijaču
300 ml suncokretova ulja

Za umak:

200 ml vrhnja
2 žličice senfa
3 kisela krastavca
režanj češnjaka
sol i papar
mladi luk ili svježi vlasac

Zagreb, 250919
Editorijal gljive za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

Pripremu jela započnite pripremom umaka jer se on mora dobro ohladiti. U posudu stavite vrhnje, senf, sitno sjeckani krastavac, kao i češnjak i mladi luk. Začinite solju i paprom te sve dobro izmiješajte. Stavite u hladnjak. U velikoj tavi na maslinovu ulju popržite na kockice narezan luk. Kad postane staklast, dodajte češnjak i na trakice narezanu papriku. Kratko pržite. Dodajte očišćene i na kockice narezane gljive. Začinite solju i paprom. Kratko pirjajte i maknite s vatre. U toplo dodajte mladi špinat koji će od topline uvenuti. Dok se nadjev malo ne ohladi, pripremite tijesto za motanje. Kore za savijaču izrežite na oblik pravokutnika 24 x 17 cm. Oko četiri centimetra od početka tijesta stavite veliku žlicu nadjeva, preklopite tijestom s lijeve i desne strane i zamotajte. Kraj tijesta premažite rijetkom mješavinom vode i brašna koja će tijesto zalijepiti te se prilikom prženja neće otvarati. Ponavljate postupak dok ne potrošite sastojke. Pržite u dubokom ulju dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Tople rolice poslužite s umakom koji se u međuvremenu ohladio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 18:53