JEDINI RECEPT KOJI ĆE VAM TREBATI

POČELA JE SEZONA JAGODA: Mille feuille

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Mirisni i nadasve ukusni plodovi jagode na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem “upakiravati” u torte, slasne biskvite, kreme ili u zdjelicu sa žlicom tučenog šlaga. Mnoštvo je slastica kojima ova voćka daje glamurozan izgled, a još čarobniji okus

300 g lisnatog tijesta
malo smeđeg šećera
300 g jagoda

ZA KREMU:

500 ml mlijeka
100 g šećera
4 žumanjka
4-5 žlica škrobnog brašna
mahuna vanilije
30 g maslaca

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi. Izrežite ga na tri jednaka pravokutna oblika. Složite u veći lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C. Lisnato tijesto pospite s malo smeđeg šećera koji će se tijekom pečenja karamelizirati. Mjestimično tijesto ispikajte vilicom. Budući da za ovu slasticu nije potrebno da se lisnato tijesto jako razlista, prekrite ga dodatno papirom za pečenje te na njega stavite teži predmet (lim ili metalnu rešetku) prvih 15 minuta pečenja. Nakon 15 minuta maknite “uteg” i pecite još par minuta. Pečene kore ostavite da se dobro ohlade. U posudu za kuhanje stavite mlijeko, dodajte šećer, žumanjke, škrobno brašno i sjemenke vanilije. Pjenjačom sve dobro izmiješajte da sve bude pjenasto. Stavite na laganu vatru i neprestano miješajte dok se ne počne zgušnjavati, dok ne zakuha. Kad se zgusne, kuhajte još pet minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Kad se krema ohladi, u posudu za miksanje stavite maslac te ga dobro izmiješate, dodajte ohlađenu kremu te sve dobro sjednite. Jagode dobro operite, očistite od peteljki i osušite kuhinjskim papirom. Na kraju slijedi dekoriranje kolača. Na pladanj stavite prvu koru, na koju nanesite kremu bilo uz pomoć slastičarske vrećice ili špatule, zatim stavite sloj jagoda. Stavite drugi sloj lisnatog, kremu pa jagode. Na sam vrh ide treći sloj lisnatog tijesta, na koji nanesite kremu i vrh slastice ukrasite voćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 15:44