Za kalup ~15 cm*20 cm trebat će vam:
300 g tankih kora za pite
250 g rastopljenog maslaca ili margarina (za vegansku varijantu)
280 g mljevenih badema
50 g šećera
120 g mljevenih Speculaas keksa
Sirup:
50 g šećera
2 dl vode
Kora i sok 1 naranče
Priprema:
Za nadjev pomiješate kekse, bademe i šećer u jednoličnu smjesu. Kore izrežite prema kalupu koji koristite te ga premažite rastopljenim margarinom. Složite četiri kore jednu na drugu i svaku premažite s malo margarina. Pospite koru tako da je cijela prekrivena tankim slojem nadjeva od mljevenih badema, šećera i mljevenih Speculaas keksa. Prekrijte s dvije kore premazane margarinom. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite. Na kraju prekrijte s četiri kore premazane margarinom. Baklavu lagano pritisnite i stavite u hladnjak na 15 minuta tako da je lakše zarežete u uzorak po želji. U 2 dl vode otopite šećer pa dodajte oguljenu koru naranče. Prilikom guljenja pripazite i uklonite bijeli dio kore jer je gorak i može utjecati na okus sirupa. Ostatak iscijedite da dobijete sok te dodajte i njega. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Izvadite baklavu iz hladnjaka i narežite oštrim nožem. Pecite 15 minuta na 170 °C pa snizite temperaturu na 140 °C i pecite još 20 minuta. Još vruću pečenu baklavu prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati da se sirup upije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....