Sjeli smo za stol, bilo je vrijeme ručka. Nama pečeno meso i pomfrit od batata, a njemu fino blendana kašica od batata u novom tanjuru u obliku dinosaura. Suprug je snimao kako bismo za cijeli život imali zabilježeno lice našeg djeteta kada prvi put proba nešto što nije mlijeko. Da se usta trebaju otvoriti kad im se približi žlica gledao je mjesecima na našem primjeru, a sada je bio njegov trenutak. Izraz čistog gađenja nakon što je željno otvorio usta prema malenoj žlici je stvarno neprocjenjiva uspomena. Srećom, nakon što smo shvatili da nam dijete ne voli kašice već komade, dobili smo stvarno zahvalnog gurmana od punih devet kilograma.
Uvođenje dohrane je proces koji zahtijeva puno razmišljanja, strpljenja i pranja posuđa, stolice, poda, djeteta. Djeca uče oponašanjem i prirodno su znatiželjna jer im je apsolutno sve novo pa smo trenutačno, kao roditelji gotovo jednogodišnjaka, u fazi da stvarno želi sudjelovati kada pripremamo obroke. Želi vidjeti, isprobati, lupati žlicom po tanjuru ili je samo baciti sa svojeg tornja za učenje (kako se popularno naziva povišeni element na kojemu djeca mogu stajati i sudjelovati u aktivnostima kućanstva).
Već od najranije dobi, što pokazuje i primjer našeg djeteta, oni su stvarno zainteresirani za hranu, rituale objedovanja i kuhanje. Vidjet ćete to i po igračkama koje obožavaju i djevojčice i dječaci, male kuhinje, pećnice, drvene pizze i lonci. Djeci je važno dati priliku da sudjeluju u kuhanju od malih nogu i primjerom im usaditi zdrave prehrambene navike. Prema podacima CroCOSI predstavljenima početkom ove godine, svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Oni su kasnije u većoj opasnosti od debljine u odrasloj dobi i s povećanim rizikom za razvoj bolesti povezan uz višak kilograma. Znanstvenici predviđaju da će do 2030. godine prekomjernu tjelesnu težinu imati 400 milijuna djece u Europi, što je duplo više nego 2020. godine.
Kada pogledamo cijelu Europu, po broju djece s prekomjernom težinom smo na desetom mjestu, iza Cipra, Italije, Grčke, Crne Gore, Srbije. Zanimljivo je napomenuti da je Bosna i Hercegovina među državama s najmanjom stopom djece s prekomjernom težinom u Europi.
Znanstveno je dokazano da djeca koja sudjeluju u pripremi obroka od malih nogu, jedu raznovrsnije, zdravije, spremnija su isprobati nove okuse i stječu životnu vještinu koja će im itekako trebati – kuhanje i planiranje obroka. Imajući to na umu, Nestlé već više od deset godina provodi projekt ‘Vrtim Zdravi Film‘, u sklopu kojeg su pokrenuli i edukativnu platformu Inkubator Motivator. Cilj svega je potaknuti zdrave prehrambene navike među djecom.
Pobjednici ovogodišnjeg izdanja ‘Vrtim Zdravi Film‘ su učenici Područne škole Starigrad u Koprivnici koji su titulu šampiona dobili svojim videom simboličnog imena ‘Zdravko i Nezdravko‘. Nezamjenjiva dječja perspektiva i njihov jezik osvojili su žiri koji ih je nagradio kulinarskom radionicom s poznatom hrvatskom cheficom Nastasjom Chiarom Petrić.
Dječjeg smijeha na radionici nije nedostajalo, a na kraju su svi uživali u onome što su pripremili svojim rukama, od zdravih namirnica.
- Kroz ovakve projekte želim naučiti djecu koliko je važno hraniti se zdravo, ali i pokazati im da priprema ukusnih obroka može biti jednostavna i zabavna. Svi recepti koje smo danas isprobali dokaz su da uz malo vremena i osnovne namirnice koje imamo kod kuće možemo usvojiti zdrave prehrambene navike – izjavila je Nastasja Chiara Petrić.
U nastavku donosimo recepte koji su oduševili klince na radionici, a pozivamo i vas da ih isprobate sa svojom djecom. Jela su jednostavna, zdrava i jako ukusna. Garantiramo da će se svidjeti i vama i djeci!
Pizza humus sendviči
Sastojci:
- 1 staklenka kuhanog slanutka
- 1 žličica soka od limuna
- 1 mala staklenka sušenih rajčica u maslinovom ulju
- 1 manji režanj češnjaka
- 1 žličica suhog origana
- sol
- papar
- integralni tost
- narezani Gouda sir
- svježi krastavac, cherry rajčice i crne masline
- čačkalice
Priprema:
Ocijedite slanutak i isperite pod sitom u vodi. U blenderu usitnite slanutak, sok od limuna, sušene rajčice s uljem, protisnuti češnjak i origano. Začinite solju i paprom te dodajte malo ledene vode za mekšu teksturu namaza. Tost premažite namazom (prije mazanja, možete ga tostirati po želji), prekrijte šnitom sira i zaklopite još jednom šnitom kruha koju ste premazali namazom te sendvič narežite na četiri trokuta ili kvadrata. Na čačkalicu nabodite po jednu krišku tanko rezanog krastavca, pola cherry rajčice i jednu crnu maslinu te zabodite u narezane sendviče.
Ružičasti smoothie
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 šalica zaleđenog bobičastog voća
- 1 srednja kuhana cikla
- 2-3 šalice zobenog napitka
- 1 banana
- pola žličice cimeta i/ili vanilije u prahu
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i blendati nekoliko minuta dok ne postane potpuno kremasto. Dodavati tekućine ovisno o gustoći smoothieja koju želite postići.
Energetske kuglice od dva sastojka
Sastojci:
- 400 g datulja
- 200 g orašastih plodova po želji
- prstohvat soli
- bademovo ili kokosovo brašno
Priprema:
Orašaste plodove prvo tostirajte na suhoj tavi nekoliko minuta kako bi se istaknuo njihov okus. Zatim ih stavite u sjeckalicu i izradite od njih mrvičastu smjesu. Prebacite u zdjelu i u istu sjeckalicu stavite datulje te ih miješajte dok se ne stvori kugla. Datulje je prethodno potrebno namočiti preko noći u običnoj vodi ili prokuhati da omekšaju. Dobro ih ocijediti od vode prije miksanja. Dodajte ih orašastim plodovima, posolite i špatulom ravnomjerno izradite smjesu. Napravite mini kuglice i po želji uvaljajte ih u bademovo ili kokosovo brašno. Ohladite prije serviranja.
Tortilja rolice sa špinatom i šunkom uz umak od skyra
Sastojci za jednu tortilju:
- 1 velika tortilja
- 2 jaja
- 1 šaka svježeg špinata
- 1 žličica maslinovog ulja
- malo soli i papra
- 2-3 šnite pureće šunke
- 1 žlica skyra
- 1 žličica majoneze
- pola žličice senfa
Priprema:
Umutite dva jaja sa sitno sjeckanim špinatom. Posolite i popaprite pa ispecite ravnomjerno kao palačinku u tavi neprianjajućeg dna. Za to vrijeme napravite umak od skyra tako da ga promiješate s majonezom i senfom te posolite i popaprite po ukusu. Tortilju ugrijte na tavi, premažite ju umakom, zatim na nju dodajte šunku, palačinku od jaja i čvrsto zarolajte tortilju. Narežite rolice i po potrebi servirajte zabodene s čačkalicom da drže oblik.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Nestléom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....