PROVJERENO DOBAR

Postoji zbilja puno varijanti sataraša, ali mi ga svake godine radimo po istom receptu, evo ga

Imamo i nekoliko dobrih ideja kako ga, osim u loncu, pripremiti te uz što ga poslužiti

Kada bismo morali izdvojiti tri ultimativna ljetna jela, na našoj listi bi se, uz šalšu i punjene paprike, svakako našao i sataraš. Toliko jednostavno, pomalo nostalgično, lagano, ljetno i ukusno jelo klasik je s kojim nikada ne možete pogriješiti, a ako ga ove godine radite po prvi put, u nastavku potražite naš recept i nekoliko dobrih savjeta.

KAKO KUHATI SATARAŠ?

Osnovni recept za sataraš podrazumijeva da u lonac ubacite luk, rajčicu, papriku i češnjak, ali mi se rijetko ovdje zaustavimo i najčešće dodajemo i tikvicu, a ponekad, kada smo raspoloženi naginjati ratatouilleu, čak i patlidžan. Iako se onima naviklima na klasiku to može učiniti kao pogreška, vjerujte nam, dodatak omiljenog ljetnog povrća jelo može učiniti samo još bogatijim, kako teksturom, tako i okusom.

image
Mario Kucera/

Kada smo povrće skupili na hrpu i nasjeckali, luk najprije pirjamo na maslinovu ulju, zatim mu dodajemo protisnuti ili češnjak nasjeckan na listiće, a kada sve poprimi boju, dodajemo povrće, s time da rajčicu uvijek stavljamo na kraju, jer ispušta najviše tekućine. Sve skupa zatim pirjamo dok ne dobijemo gusti povrtni umak, a tekućina u potpunosti ispari. Začini koje koristimo najčešće su samo sol, šećer, papar, malo timijana, možda čak i malo svježeg bosiljka i origana, ako su nam pri ruci.

Osim u loncu na vatri, sataraš ponekad pripremamo i u pećnici. Sve sastojke jednostavno ubacimo u posudu za pečenje, začinimo pa pečemo dok tekućina ne ispari. Vrijeme pečenja, baš kao i kuhanja, ovisi o tome koliko su veliki komadi povrća koje termički obrađujemo.

image
Mario Kucera/

Također, kada u sataraš dodajemo tikvice i patlidžane, kuhamo ih toliko da zadrže formu i sočnost, a ne da se pretvore u kašu i postanu neprepoznatljivi.

UZ ŠTO POSLUŽITI SATARAŠ?

Budući da je u pitanju svestrano jelo, sataraš će biti odličan uz čitav niz priloga, od riže, prosa, heljde, pire krumpira i povrća kuhanog na pari, pa do tjestenine. Često se poslužuje i kao dodatak mesnim jelima, posebice hrskavim pohancima, a kada ste u žurbi i ostatke sataraša brzinski vadite iz hladnjaka, poslužiti ih možete i na hrskavom, zapečenom kruhu s malo slanog sira po želji.

image
Berislava Picek/

Također, sataraš možete poslužiti i tako da u gotovo jelo razbijete nekoliko jaja, poklopite i kuhate još nekoliko minuta, tako da žumanjak ostane još tekuć ili, pak, napraviti totalni zaokret pa satarašem napuniti tikvice i patlidžane, posipati sirom i zapeći u pećnici.

KAKO ČUVATI SATARAŠ?

Sataraš uvijek možete držati u hladnjaku nekoliko dana, a možete ga i smrznuti. Ohladite ga, stavite u vrećicu sa zip zatvaračem, rukama stanjite u disk i spremite u zamrzivač. Osim toga, spremiti ga možete i u staklenke poput zimnice, pa ih sterilizirati i držati na tamnom i hladnom mjestu nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 09:03