Sjećam se kada sam prije pet, šest godina prvi put čula za peciva od tri sastojka i bila oduševljena što napokon više ne moram plakati kada ispečem jaja ili skuham dobro varivo i shvatim da je posuda za kruh prazna. Bila su mi tada pravo otkriće, a posebno mi se svidjelo što se ne dižu i gotova su doslovno za 30-ak minuta. I baš kad sam na njih zaboravila, na Instagramu su mi ponovno počeli iskakati recepti za ta toliko jednostavna peciva. U ime nekadašnjih kulinarskih pobjeda, odlučila sam ih napraviti ponovno.
Koristila sam integralno brašno, koje je malo nezahvalnije kada je u pitanju oblikovanje, ali kažu da je zdravije, pa sam u tom duhu odlučila da je to trenutačno bolja opcija za mene. Vi, naravno, možete koristiti i obično bijelo brašno. Ako ništa drugo, peciva će vam izgledati ljepše. Također, koristila sam kremasti posni sir koji se pokazao dobrom opcijom jer u tijestu nije ostalo komadića kao što se dogodi kada se koristi zrnastiji sir. Na kraju sam sve posipala sjemenkama koje sam imala pri ruci i ubacila u pećnicu na 20-ak minuta.
Dok su se peciva pekla, napravila sam jednostavnu, a jako kremastu salatu od tune i jaja. Zasitna je, brzo gotova i zapravo prilično dobra u kombinaciji s lažnim bagels pecivima. I ponavljam, sve to gotovo je u 30-ak minuta. Meni dovoljno da ovaj tjedan sve ovo ponovim barem još jednom.
LAŽNI BAGELS I SALATA OD TUNE I JAJA
Za 2 peciva:
120 g posnog sira (kremastijeg)
125 g integralnog brašna
1 žlica praška za pecivo
sol
sjemenke po želji (sezam, lan, suncokret, konopljine sjemenke...)
jaje za premazivanje (možete i preskočiti)
Za salatu:
mala konzerva tune
1 šaka slanutka
1 žlica posnog sira
1 žlica grčkog jogurta
½ žličice senfa
1 jaje
malo sitno nasjeckanog peršina
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Pomiješajte posni sir, integralno brašno, prašak za pecivo i žličicu soli. Umijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Od svakog napravite valjak, spojite krajeve i stavite u posudu za pečenje. Premažite jajetom i pospite sjemenkama. Peciva pecite na 200 °C 20-ak minuta ili dok ne poprime boju.
Za to vrijeme napravite kremastu salatu. U posudu stavite tunu, slanutak, posni sir, grčki jogurt, senf, sol, papar, sitno nasjeckani peršin, limunov sok, malo maslinova ulja, dodatno začinite po želji i ubacite jedno kuhano jaje nasjeckano na kockice. Kada su peciva gotova, pustite da se kratko ohlade, prerežite ih i poslužite uz salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....