Iako su zvijezde roštilja najčešće sočni odresci, ćevapi i ražnjići, ovog puta svakako razmislite o tome da posebnu pažnju posvetite povrću. Osim klasičnog grilanja tikvica i patlidžana, na vruću rešetku baciti možete i cvjetaču, mrkvu, pa čak i kupus. Uz tek pokoji dodatak, umak ili premaz, neće biti nimalo dosadni, a postoji mogućnost i da s tanjura nestanu prije mesnih delicija.
TIKVICA KOJA NIJE DOSADNA
Umjesto da tikvicu samo nasjeckate na kolutiće ili plloške i bacite na rešetku, razmislite o tome da je ovog puta narežete na tanke trakice, u valovima nabodete na štapić za ražnjiće, začinite soli i paprom te malo maslinova ulja pa ispečete. Kada su povrtni ražnjići gotovi, rasporedite ih po pladnju i začinite dressingom od, primjerice, kikirikija. Napravite ga tako da pomiješate žlicu kikiriki maslaca, malo soja sosa, limunova soka i vode, ako je potrebno. Sve sastojke dobro povežite, dodajte i sitno sjeckani kikiriki i poprskajte po tikvicama. Naravno, ako vam pri ruci nisu štapići za ražnjiće, trakice tikvica jednostavno ispecite pojedinačno i začinite na jednak način.
SALATA S GRILLA
Jeste li znali da na grill možete baciti i zelenu salatu? Vrsta koju nazivamo rimskom ili salatom romanom pogodna je za grilanje i od nje možete napraviti malo drugačiju Cezar salatu. Sve što trebate je baciti je na rešetku da poprimi malo boje, zatim je prepoloviti po dužini, dodati umak za Cezar salatu i hrskave kockice kruha, malo listića sira i sve zajedno dodatno začiniti maslinovim uljem. Ovoj kombinaciji uvijek možete dodati i piletinu s grilla. Kako napraviti dressing i ostale detalje o Cezar salati pročitajte ovdje.
Dodatan savjet! Za roštilj na otvorenom možda je najbolje izbjeći žumanjke u dressingu.
GLAVICA KUPUSA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA
Osim zelene salate, na vruću rešetku možete baciti i glavicu kupusa. Narežite je na deblje ploške, začinite je soli, paprom, drugim začinima po želji i dodajte maslinovo ili drugo ulje pa sve zajedno zapecite do zlatne boje. Potom kupus posložite na pladanj i pospite dodacima po želji. To može biti kakav dobar dressing na bazi jogurta, komadići pečene slanine i mladog luka, ali i komadići dobrog sira.
CVJETAČA KAKVU JOŠ NISTE PROBALI
Kako cvjetača ne bi bila dosadna, prije pečenja na grillu, premažite je mješavinom sojinog umaka u kojem ste otopili malo šećera, a dodati možete i tahini, pastu od sezama i đumbir u prahu. Pospite sezamom za dodatnu hrskavost i pustite da cvjetača na grillu poprimi tamnu boju, ali pripazite da ne omekša previše. Na taj način dobit ćete aromatične povrtne odreske koji bi se mogli svidjeti i najvećim ljubiteljima mesa u ekipi. Poslužite ih uz salatu.
MRKVA S GRILLA JE HIT
Na grill možete baciti i mrkvu. Začinite je maslinovim uljem, soli, paprom i dimljenom paprikom, prerežite na pola po dužini i pecite dok ne poprimi lijepe prugice od rešetke. Za to vrijeme napravite humus ili neki drugi umak po želji, nasjeckajte orašaste plodove i sve zajedno poslužite na velikom pladnju poprskano s još malo maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....