Željka Mihaljek, poznatija kao vlasnica brenda Žuža slastice, ovih je dana na društvenim mrežama podijelila recept za predobru pitu od šumskog voća. Zaključili smo kako nam priprema neće oduzeti više od 20-ak minuta, što je sasvim prihvatljivo za duge, sparne, ljetne dane, pa smo ga odmah spremili na sigurno i jedva dočekali vikend da se bacimo na pripremu.
Osim uputa navedenih u receptu, Željka Mihaljek savjetuje i da, kada pitu sastavite, po nadjevu možete naribati ostatak tijesta kako biste dobili hrskavu koricu te kako se pita, još topla ili hladna, dobro slaže i uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Za prhko tijesto će vam trebati:
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
3 žumanjka
mahuna vanilije po želji
Za nadjev:
400-450 g šumskog voća
korica jednog limuna
60 g šećera
60 g gustina
Priprema:
Prvo napravite prhko tijesto jer će ono trebati odstajati u hladnjaku barem sat vremena. Šumsko voće stavite kuhati sa šećerom. U zdjeli razmutite gustim s malo hladne vode. Kada šumsko voće pusti sokove, prelijte malo u zdjelicu s gustinom i zatim vratite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne i dodajte koricu limuna. Tijesto razvaljajte, izbodite vilicom i prebacite u kalup i dodajte nadjev od šumskog voća. Pecite 35 do 45 minuta na 175 do 180 stupnjeva.