Vrijedna kuharica

Prava riblja gozba za male pare: Najfinija jela lako možete napraviti i sami, imamo 15 recepata

Tko god misli kako riblje jelo mora biti skupo, vara se. Još uvijek se, naime, može naći kvalitetna riba koja ne košta kao suho zlato

Na Veliki petak u našim se krajevima tradicionalno jede riba, a kako ne biste mislili da ukusno jelo možete pripremiti isključivo sa skupim namirnicom kao što su grdobina, škampi, zubatac ili, primjerice, škarpina, donosimo vam recept s onima koje ne koštaju više od 6, 7 eura po kilogramu. Odabrali smo inćune, srdele, trlje i dagnje u receptima koji su dostojni blagdanskog stola. Izuzetak po cijeni su, vidjet ćete i sami, hobotnica i morski pas, za koje ipak treba izdvojiti koji euro više, ali zbog ovih se jela i to isplati.

Uživajte u pripremi ovih jednostavnih, a okusima tako bogatih jela!

INĆUNI NA LEŠO

Lešani inćuni su prava delicija, u hladnjaku vam mogu "izdržati" dva dana bez problema.

image
Marko Miščević/Cropix

SRDELE SA SIROM I RAJČICOM NA PALENTI

Od srdela napravite brzu, a raskošnu večeru, treba vam još samo palenta.

image
Marko Miščević/Cropix

INĆUNI U MANEŠTRI

Za intenzivniji okus koristite pileći temeljac koji jednostavno napravite za pola sata u ekspres loncu s pilećim hrbatom i povrćem.

image
Marko Miščević/Cropix

SENDVIČ S CONFITOM OD LOKARDE I MARMELADOM OD LUKA

Nevjerojatno je što sve možete pripremiti od ove toliko podcijenjene ribe koju još uvijek možete dobiti po niskoj cijeni.

image
Marko Miščević/Cropix

PAŠTETA OD PRŽENIH INĆUNA NA POPEČCIMA OD BLITVE

Paštetu napravite od inćuna, majoneze, limuna i još nekoliko dodataka pa je poslužite uz predobre, slasne popečke.

image
Marko Miščević/Cropix

BARBIN BRUDET OD PLAVE RIBE SA ŠIROKIM REZANCIMA

*u spomen na Darka Baretića Barbu, velikog gastro-enološkog entuzijasta i autora "Plavuše bez kostiju" koja nas je nadahnula za jelo.

image
Marko Miščević/Cropix

SRDELE NA ŠPICU S BLITVOM NA FAŽOL

Ovakvo, tipično dalmatinsko jelo naći će se na Veliki petak na mnogim stolovima.

image
Tom Dubravec/Cropix

FRIGANE TRLJE S RAŠTIKOM

Ovako pripremljene trlje s raštikom jeli bismo svaki dan, brzo ćete shvatiti zašto.

image
SaŠa Burić/Cropix

TRLJA NA SALATU OD KRUMPIRA

Trlje nisu skupe, frigajte ih i od njih napravite zasitnu salatu s krumpirom i tikvicama.

image
Marko Miščević/Cropix

TRLJE NA SAVUR

Ovo jelo napravili smo po receptu jednog od naših najvećih chefova ikad - Hrvoja Zirojevića!

image
Joško Ponoš/Cropix

SAVUR OD SRDELICA NA PEPELU OD CRNIH MASLINA

I ovo nam je oku ugodno jelo otkrio legendarni chef Zirojević.

image
Marko Miščević/Cropix

DAGNJE U MARINADI OD ESCABECHE UMAKA

Ovo nije skupa školjka, a njezino meso sljubljeno s pravim vinom daje fantastična jela. Probajte je po ovom receptu ili, pak, po onom nedavno otkrivenom u Šibeniku iz prve polovice 19. stoljeća.

image
Saša Burić/Cropix

INĆUNI U HRSKAVOM OMOTAČU

Koristiti možete i drugu sitnu ribu poput, primjerice, srdele, a kombinaciji možete dodati i kolutiće lignje.

Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je i dva recepta iz kultne konobe Planjak na Korčuli!

GULAŠ OD HOBOTNICE S DOMAĆIM NJOKIMA

image
Tom Dubravec/Cropix

MORSKI PAS NA POPARU

image
Tom Dubravec/Cropix

Ako kojim slučajem imate priliku pojesti pravog teškaša, oradu, brancina, zubaca ili sličnu oboritu ribu s gradela, a borite (ili bojite) se kako je ispeći - potreban vam je ovaj vodič. Kada u jednadžbu stavimo veliku ribu kao nepoznanicu, priča o pečenju ribe postaje prava mistika, jer svatko ima svoju teoriju: od onih da je treba narezati na komade jer se velika riba ne može dobro ispeći u komadu, da je treba rastvoriti i peći "na leptira", da mora biti dobro nauljena jer će se isušiti, pa do krajnjih - poslovično vezanih uz mitove o čuvenim gradelašima i njihovim pothvatima - a njih i njihovih uspjeha naravno nema.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

Kako se to zapravo peče pravog kapitalca na gradelama, istražio je naš Zoran Šimunić Šime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 07:09