UF KAKO JE DOBRO

Predobar recept za janjeće ćufte, pogotovo ako ih poslužite uz ovaj opaki umak

 Lauripatterson/Getty Images
Ako ste se zaželjeli nekih novih okusa i malo drugačijeg pristupa namirnici koju inače samo ‘gurnemo u pećnicu‘, ovo je recept za vas

Zvijezda ovog ukusnog jela je shatta umak poslužen uz janjeće okruglice i nekoliko zanimljivih dodataka koji su mu samo mrvicu ublažili okus, ali ga i podigli na neku novu razinu.

Naime, ljutom umaku popularanom na Bliskom istoku, dodali smo gotove ukiseljene Jalapeño papričice, svježu metvicu i naranču za dodatni okus. Tradicionalno, shatta se radi od mljevenih crvenih ili zelenih ljutih papričica, koje se tuku sa solju i octom te se puštaju u staklenci da fermentiraju na suncu.

Sastojci:

  • 1/2 žličice sjemenki kumina
  • 50 g krušnih mrvica
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 400 g janjećeg mljevenog mesa
  • 1 naranča, bez korice, plus za ukrašavanje
  • 2 režnja češnjaka, naribana
  • 1/2 žlice suhog čilija, plus za ukrašavanje
  • 4 somuna, za posluživanje

Za shatta umak:

  • 100 g ukiseljenih jalapeños papričica, ocijeđenih
  • 10 g mente, plus za ukrašavanje
  • mala šaka lista korijandera
  • 15 ml soka od naranče
  • prstohvat šećera
  • 25 ml maslinovog ulja, plus 2 žlice
  • 150 g ricotte
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka, naribani
  • 1 žličica soka od limuna
image

Janjeće okruglice sa shatta umakom

Lauripatterson/Getty Images

Priprema:

Zagrijte malu, posve suhu tavu na srednje jakoj vatri i tostirajte sjemenke kumina 1-2 minute ili dok ne poprime miris, a zatim ih grubo zdrobite u mužaru.

Stavite krušne mrvice u veliku zdjelu s mlijekom. Ostavite da se namaču dok se mlijeko potpuno ne upije, zatim dodajte janjetinu, narančinu koricu, češnjak, tostirane sjemenke kima i čili. Dobro začinite. Rukama izmiješajte pa oblikujte mesne okruglice - trebalo bi ih biti 16. Pokrijte i ohladite najmanje 30 minuta ili idealno preko noći.

Za shattu, u blenderu usitnite Jalapeño papričice do grube paste. Dodajte im metvicu i korijander i ponovno kratko miješajte dok se listići ne usitne. Prebacite u zdjelu i umiješajte sok od naranče, šećer i 25 ml maslinovog ulja. Prelijte 1 žlicom preostalog ulja i ostavite sa strane.

Zagrijte preostalo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri u srednje velikoj tavi. Pržite mesne okruglice u dvije serije 8 do 10 minuta po seriji, često ih okrećući, dok ne porumene i budu pečene.

Umutite ricottu i jogurt s preostalim češnjakom, limunovim sokom i malo začina dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Poslužite okruglice tople iz tave a uz njih servirajte shatta umak. Sve zajedno dodatno začinite i ukrasite listićima metvice, čilijem, koricom naranče i svježe mljevenim crnim paprom. Poslužite s ugrijanim somunima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:49