Trganci su tjestenina priprema koje će vam oduzeti minimalno vremena, a jednom kada ih skuhate, najbolje će se složiti uz bogate mesne umake, ali i jednostavne dodatke poput masti ili, kao u ovom slučaju, kiselog vrhnja ili prženog luka. Recept za sitne trgance u dvije varijante s nama su podijelile domaćice s Kalnika i, pitate li nas, zvuče kao idealno jelo za brzi ručak usred tjedna.
Trebat će vam:
1 kg brašna
sol
1 jaje
200-300 ml vode
Začin od vrhnja:
200-300 ml domaćeg vrhnja
Začin od preprženog luka:
1 crveni luk
sol
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, soli, jaja i vode po potrebi, i to tako da ne bude ni pretvrdo ni premekano. Umiješeno tijesto razvaljajte na stolu na debljinu 2-3 cm, zatim ga trgajte na male komade i stavljajte u zasoljenu kipuću vodu. Kad je tijesto kuhano, ocijedite vodu, stavite tijesto u zdjelu i začinite po želji: preprženim crvenim lukom zlatnožute boje ili prevrelim vrhnjem koje se zavrije uz prstohvat soli.
Savjet više!
Od istog se tijesta, samo u drugom obliku, rade i makaruni. Kad se tijesto umijesi, razvalja se na debljinu od 2-3 cm i reže se na trakice široke 3-4 cm. Trakice zatim treba sukati rukom dok ne poprime oblik okrugle olovke, a potom ih rezati nožem da budu dužine do 2 cm i tada se dobije oblik sitnih bombona. Narezani se stavljaju u zasoljenu kipuću vodu, a kad se izvade i ocijede, začine se preprženim lukom ili prevrelim vrhnjem.