RECEPT DANA

Prejednostavno, raskošno jelo s jajima kojeg baš uvijek napravimo premalo. Da, toliko je dobro!

 Tomislav Kristo/cropix/cropix/
Slasno, izdašno, jednostavno i prekrasno - tako bi mi opisali dobru porciju shakshouke. Donosimo recepte i savjete

Shakshouka je raskošno, a jednostavno jelo u kojem su glavni sastojci jaja i umak od rajčice. Vjeruje se kako potječe iz Tunisa, ali ga svojataju Izraelci. Ova fenomenalna kombinacija nije popularna samo na Bliskom istoku i sjevernoj Africi već diljem svijeta. Ako je za vjerovati poznatom francuskom chefu Davidu Leibovitzu i nećete uskoro put Izraela, jednu od najboljih na svijetu možete kušati u londonskom restoranu NOPI.

image
Zeljko Grgic/Cropix/Cropix

Osnovni recept može se obogatiti kojekakvim sastojcima, što je zapravo i poanta kuhanja jer ono mora biti zabavno, kreativno, a finale je ukusan obrok koji jedva čekate pojesti. Najčešće se shakshouka služi u tavi, a nezaobilazno je toćanje kruha u žumanjak koji se lijeno razlije po pikantnom umaku od rajčice. U Egiptu ga služe u sendviču, a u Izraelu dodaju feta sir. Za hranjiviji i izdašniji obrok ubacite i malo kobasica ili pancete.

image
Željko Grgić/Hanza Media/

Mate Janković radi nešto izmijenjenu verziju popularnog jela pa ubaci i malo sjeckane paprike. Iako sad nije sezona paprika, one koje nađete na placu ili trgovini prethodno ispecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne omekšaju. Dobit će bogatiji okus. Za pikantniji okus možete dodati malo Tabasca Sriracha, a bilo bi dobro, ako ste u mogućnosti da izdvojite nešto novaca za dobru dimljenu papriku u prahu. Poznati chef sugerira La Chinata dimljenu papriku u prahu koju smo pronašli na NIKASovom webshopu, imate slatku i ljutu varijantu i košta 26 kuna.

Jedan od najpoznatijih chefova na svijetu je Yottam Ottolenghi, a sve njegove kuharice religiozno čuvamo. Nekoliko puta smo radili shakshouku po njegovom receptu i bili jako zadovoljni, iako je potrebno kupiti nešto više sastojaka. U nastavku donosimo minimalno izmijenjeni recept (mi nismo imali šafrana koji ide po izvornom receptu i u predjelu gdje dodajete jaje, Ottolenghi porcionira jelo u zasebne tavice. Nismo imali ni toliki broj manjih tavica tako da smo sve radili u jednoj velikoj tavi i funkcionira! Ponekad smanjimo broj jaja ako dobijemo veća domaća malim jaja). Normativi sastojaka u receptu bit će dovoljni za četiri izdašne porcije:

  • 180 ml maslinova ulja
  • 1/4 žličice kumina
  • 2 velike glavice luka narezane na ploške
  • 2 crvene i 2 žute paprike narezane na trakice
  • 4 žličice Muscovado šećera
  • 2 lovorova lista
  • malo majčine dušice
  • 2 žličice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckanog korijandra
  • 6 zrelih rajčica grubo nasjeckanih (u nedostatku istih poslužite se pelatima)
  • 1 žličica harisse
  • malo kajenskog papra
  • do 250 ml vode
  • 8 domaćih jaja
  • sol i crni papar

1. U velikoj tavi, bez ulja prepržite sjemenke kumina

2. Dodajte ulje i luk i pecite 5 minuta

3. Dodajte papriku, šećer, začinsko bilje i pržite 10 minuta

4. Dodajte rajčice (pelate), harissu ili malo šafrana ako imate, kajenski i crni papar te sol - smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. U međuvremenu dodajte vodu ako je potrebno, morate dobiti teksturu nalik umaku za tjesteninu

5. Izvadite lovorov list, smanjite vatru, napravite male "rupe" u prethodno pripremljenom jelu i ondje razbite jaja, pospite solju i poklopite. Kuhajte desetak minuta dok se jaja ne stvrdnu ali na vrlo, vrlo laganoj vatri.

Svojevremeno kad smo radili veliki editorijal o siru iz mišine, tadašnji tim restorana Brokenships napravio nam je zanimljivu verziju poznatog jela koristeći, a što drugo nego sir iz mišine. Donosimo ga u nastavku:

Brokenships recept

image
Tomislav Kristo/cropix/cropix/

  • 4 domaća jaja
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 4 - 5 većih ljutika
  • 1/4 vezice izdanaka mladog češnjaka (ili 3 režnja zrelog)
  • 3 veće rajčice – volovsko srce ako je dostupno
  • 3 paprike (zelena i crvena)
  • 3 - 4 cherry rajčice
  • 1 - 2 grančice majčine dušice
  • 100 g sira iz mišine
  • 1 jušna žlica mljevenog kumina
  • sok 1/4 limuna
  • tucana ljuta paprika
  • sol i papar
  • svježi korijander
  • korica limuna

Priprema:

Ljutiku očistite i izrežite na polumjesece. Paprike i rajčicu očistite i izrežite na trakice. Češnjak usitnite. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte paprike i pirjajte na jačoj vatri desetak minuta pazeći da ne zagore. Dodajte ljutiku i smanjite vatru, nakon pet, šest minuta dodajte rajčice, češnjak i začine - majčinu dušicu, kumin i tucanu papriku. Pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok ne dobijete gust umak - sastojci moraju imati konzistenciju, ali na ugriz trebaju biti meki - poput sataraša. Tijekom kuhanja umjereno solite jer je sir iz mišine slan. Maknite s vatre i dodajte limunov sok. U prikladnu ovalnu gusanu posudu ili tavicu ulijte umak, napravite četiri udubine gdje ćete staviti razbijena jaja (pazite da žumanjak ne pukne). Naribajte ili nadrobite sir iz mišine tako da prekrije cijelu gornju površinu smjese. Stavite peći na 180-200 stupnjeva oko 10 minuta - dok se jaja ne ispeku, a žumanjak ostane tekuć. Izvadite, pospite s još malo sira, stavite natrgani korijander i naribane korice limuna te poslužite uz prepečen kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 07:09