DOBRA IDEJA

PERUANSKA HRANA: Causa Limena i Salsa Huancaina

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Gastronomija Perua, daleke zemlje u Južnoj Americi, negdašnjeg carstva drevnih Inka s brojnim znamenitostima poput drevnog grada Machu Picchua, jezera Titicaca, Lime, misterioznih Nazca linija, posljednjih je godina izbila na sam svjetski vrh te se svrstava među najbolje gastro destinacije na svijetu

800 g krumpira
500 g očišćenih repova škampa ili kozica (domaćih)
1 konzerva tune
1 jušna žlica majoneze
1 čajna žličica aji umaka
2 limuna
100 g oštrog brašna
100 g krušnih mrvica
1 jaje
500 ml ulja za prženje
50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
sol i papar

Salsa huancaina:

220 g svježeg sira ili ricotte
1 šalica vrhnja za šlag
4 krekera
sol i papar

Zagreb , 030719.
Sasa i Anamarija Frid pripremili su za magazin Dobra hrana peruanska  jela. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Neoguljeni krumpir stavite kuhati u slanu vodu. Nakon što je skuhan, ohladite ga te ga toplog protisnite pomoću preše za njoke (njokadur), te začinite solju, paprom, limunovim sokom, maslinovim uljem i čajnom žličicom aji umaka. Sve promiješajte i ostavite da se ohladi. Idealno bi bilo krumpir ostaviti preko noći u hladnjaku. U međuvremenu panirajte repove kozica tako što ćete ih uvaljati u brašno, potom u jaja i u krušne mrvice. Višak panirunga otresite. Ugrijte ulje za prženje na 180 stupnjeva i pržite par minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Ocijedite na ubrusu. Tunu iz konzerve ocijedite, dodajte majonezu, limunova soka po želji, sol i papar te izmiksajte. Smjesu od krumpira razvaljajte na debljinu od oko 0,5 cm i položite na foliju za zamotavanje. Slažite repove od kozica po dužini razvaljane smjese s razmakom od 1 cm i dodajte žlicu umaka od tune. Držeći foliju za zamatanje na krajevima, formirajte roladu od jednog sloja te prerežite uzdužno tijesto od krumpira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. U međuvremenu napravite salsu huancainu tako da umiješajte sir, vrhnje, sol, papar, zdrobljene krekere, te posolite i popaprite. Miješajte da dobijete gušći kremasti umak. Gotovu roladu izrežite na male “sushi” zalogaje te poslužite sa salsom huancainom. Taj umak nazvan je po ženi iz Huancaya koja ga je radila i posluživala s hladnim krumpirom pa nudila radnicima koji su radili na gradnji andske željeznice na 4800 m nadmorske visine, a danas je omiljeni peruanski umak za mnoga jela. Umak se može čuvati u hladnjaku, a može se poslužiti uz meso ili krumpir te uz krekere kao dip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 10:39