DOBRA IDEJA

PERUANSKA HRANA: Suspiro a la Limena

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Gastronomija Perua, daleke zemlje u Južnoj Americi, negdašnjeg carstva drevnih Inka s brojnim znamenitostima poput drevnog grada Machu Picchua, jezera Titicaca, Lime, misterioznih Nazca linija, posljednjih je godina izbila na sam svjetski vrh te se svrstava među najbolje gastro destinacije na svijetu

1 konzerva kondenziranog mlijeka
1 konzerva evaporiranog mlijeka ili 250 g vrhnja za šlag
2 jaja
150 g kristal šećera
100 ml porta - srednje slatkog

Zagreb , 030719.
Sasa i Anamarija Frid pripremili su za magazin Dobra hrana peruanska  jela. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Mlijeko pomiješajte i stavite kuhati na laganu vatru te stalno miješajte (radite osmice kuhačom) dok se ne počne zgušnjavati i odvajati od dna lonca (20-ak minuta). Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Maknite mlijeko s vatre i stavite žumanjke te brzo miješajte da se ne bi skuhali. U posebnom loncu stavite šećer i porto te kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi i ne dobijete sirup (15-ak minuta). Sirup maknite s vatre. Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte polako sirup u tankom mlazu neprestano miksajući dok se sve ne poveže, odnosno prohladi. U malim čašicama prvo stavite koncentrat mlijeka pa prekrijte bjelanjcima. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Poslužite ohlađeno i posipajte s malo cimeta po vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 19:17