Ovaj recept osmislila sam za sve one koji misle da bosiljku nije mjesto u sladoledu, da se čokolada ne soli i da timijan nema nikakve veze s voćem. Kuhanje je čudesna stvar, a spajanje naizgled nespojivih okusa, trljanje začinskog bilja među prstima i mirisi koji se šire, pa i onaj prvi zalogaj jela koji ste sami napravili sa sobom nose posebnu čar.
Iako ovaj recept baš nikako ne ulazi u kategoriju naprednog kuhanja, upravo suprotno, želim reći da je u redu eksperimentirati i da nekad upravo najveće žvrljotine ispadaju najbolje.
Sve ovo osmislila sam u glavi u pet minuta, kada me kolegica pitala što planiram raditi za novi "Za pod zub" i mogu li joj dati kakav dobar prijedlog za slasticu koju će ovog vikenda ponijeti na roštilj s ekipom.
Kada sam testirala recept, nisam u njega polagala puno nade, ali na kraju su me oduševili spoj okusa i jednostavnost.
Kada sam ga ponavljala, marelice su već bile toliko mekane da ne bi preživjele čak ni sljedeći sat pa sam ih brzo ubacila u tavu, da bi potom iz nje izašle divno karamelizirane.
Dakle, ovaj recept je za sve one skeptike koje ćete idući put okupiti oko roštilja, za one koji će se u zadnji čas sjetiti da, uz povrtne i mesne delicije, gostima moraju ponuditi i nešto slatko ili za one kojima će pozivnica na roštilj kod prijatelja stići u zadnji čas, a u goste ne vole dolaziti praznih ruku. Pobrinite se samo da u kuhinji imate marelice, duboko udahnite i znajte da će sve biti u redu.
Trebat će vam:
5-10 marelica
30 g maslaca
1 žlica smeđeg šećera
200 ml slatkog vrhnja
4 žlice grčkog jogurta
2-3 žlice meda
4-5 grančica timijana
1 limun
Priprema:
Marelice prepolovite i očistite. Na tavi otopite maslac i dodajte timijan i šećer. Pustite da se šećer otopi pa dodajte marelice. Smanjite vatru kako maslac i šećer ne bi zagorjeli. Pirjajte marelice dok se ne karameliziraju. Za to vrijeme slatko vrhnje istucite u šlag. Dodajte grčki jogurt, med, sok pola limuna i naribajte koricu pola limuna (prethodno opranog). Pomiješajte i vratite u hladnjak do posluživanja. Marelice poslužite tako da ih prelijete umakom koji je ostao u tavi, a isto napravite i s kremom. Pospite s još malo svježeg timijana i svježom koricom limuna. Dodati možete i malo soli. Dodatan savjet! Kremu možete ohladiti u zamrzivaču, na taj način stvorit ćete dojam da je u pitanju sladoled.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....