ZDRAV DESERT

Prhka pita s đumbirom i haskapom

 Tomislav Krišto / Hanza Media
Malo drugačija prhka pita!

Za tijesto:

300 g brašna
4 žumanjka
150 g maslaca
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Za nadjev:

250 g šećera (+ dvije žlice za posipanje)
30 g škroba
1 žličica naribane korice limuna
1 žličica naribanog đumbira
prstohvat soli
800 g haskapa
1 jaje

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: pita od haskapa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Priprema:

Za tijesto, prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte maslac natrgan na komadiće, prstohvat soli i brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva dijela. Prvu polovicu izvaljajte i njome obložite prethodno protvan promjera ne većeg od 30 cm. Za nadjev, pomiješajte šećer, škrob, koricu limuna, đumbir, haskap i prstohvat soli. Nadjev izlijte na prvo tijesto. Razvaljajte drugi dio tijesta na istu veličinu i njome prekrijte pitu. Izrežite par linija na gornjem tijestu kako bi zrak bolje kolao. Premažite jajetom i pospite šećerom. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Poslužite ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2024 20:57