NEŠTO SLATKO

PRHKE PITE ZA TOPLE DANE: Pitice s grčkim jogurtom, smokvama i mentom!

 Neja Markičević / Hanza Media
Njam!

Recept za prhko tijesto

3 žumanjka
125 g maslaca
200 g oštrog brašna
4 velike žlice šećera

Žumanjke sa šećerom izmiksajte u kremastu i blijedu smjesu. Zatim natrgajte maslac na manje komadiće i uz postupno miješanje dodajte i oštro brašno. Kad su se sastojci počeli spajati, zamijesite tijesto rukama. Ako je tijesto ljepljivo, svakako dodajte još brašna, oblikujte kuglu, a zatim zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, ali najbolje dva sata, zatim razvaljajte na kojih 5 mm debljine i pecite otprilike 25 minuta na 200°C. Brza pita s breskvama i mentom Prhko tijesto zamijesite po prethodnom receptu. Breskve narežite na tanke ploške i poslažite ih po tijestu u krug. Zatim ih pošećerite vanilinim šećerom, a ako volite još slađe okuse, dodajte i malo meda. Sve zajedno pecite kojih pola sata na 200°C, a kad se pita malo ohladila, kojih desetak minuta dodajte malo svježe mljevenog papra, još koju žlicu meda i svježe mente pa poslužite uz kuglicu sladoleda.

Pitice

100 g grčkog jogurta
200 g mascarpone sira
1 jušna žlica narančina soka
malo cimeta po želji
10-ak smokava
med
malo pistacija

Zagreb, 020816. Ljetne, vocne pite. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Po prethodnom receptu za prhko tijesto zamijesite i ispecite tijesto, a ako želite male pitice, poslužite se čašicama za souffle kao kalupima. Smokve prelijte s malo meda (ovisno koliko slatko volite) pa pecite u pećnici, zamotane u aluminijskoj foliji kojih 15 minuta. U međuvremenu pripremite kremu. U maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, mascarpone i narančin sok. Kad se ohladilo kojih deset minuta, tijesto obilno nadjenite prethodno pripremljenom kremom, pečenim smokvama narezanim na komadiće i pistacijama. Ako tražite još bržu varijantu, poslužite se lisnatim tijestom umjesto prhkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 03:58