Recept za prhko tijesto
3 žumanjka 125 g maslaca 200 g oštrog brašna 4 velike žlice šećera |
Žumanjke sa šećerom izmiksajte u kremastu i blijedu smjesu. Zatim natrgajte maslac na manje komadiće i uz postupno miješanje dodajte i oštro brašno. Kad su se sastojci počeli spajati, zamijesite tijesto rukama. Ako je tijesto ljepljivo, svakako dodajte još brašna, oblikujte kuglu, a zatim zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, ali najbolje dva sata, zatim razvaljajte na kojih 5 mm debljine i pecite otprilike 25 minuta na 200°C. Brza pita s breskvama i mentom Prhko tijesto zamijesite po prethodnom receptu. Breskve narežite na tanke ploške i poslažite ih po tijestu u krug. Zatim ih pošećerite vanilinim šećerom, a ako volite još slađe okuse, dodajte i malo meda. Sve zajedno pecite kojih pola sata na 200°C, a kad se pita malo ohladila, kojih desetak minuta dodajte malo svježe mljevenog papra, još koju žlicu meda i svježe mente pa poslužite uz kuglicu sladoleda.
Pitice
100 g grčkog jogurta 200 g mascarpone sira 1 jušna žlica narančina soka malo cimeta po želji 10-ak smokava med malo pistacija |
Po prethodnom receptu za prhko tijesto zamijesite i ispecite tijesto, a ako želite male pitice, poslužite se čašicama za souffle kao kalupima. Smokve prelijte s malo meda (ovisno koliko slatko volite) pa pecite u pećnici, zamotane u aluminijskoj foliji kojih 15 minuta. U međuvremenu pripremite kremu. U maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, mascarpone i narančin sok. Kad se ohladilo kojih deset minuta, tijesto obilno nadjenite prethodno pripremljenom kremom, pečenim smokvama narezanim na komadiće i pistacijama. Ako tražite još bržu varijantu, poslužite se lisnatim tijestom umjesto prhkog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....