ZA POD ZUB

Prhki keksi s pekmezom koji uspijevaju čak i onima koji nisu najspretniji u pripremi blagdanskih slatkiša

Što je sredina prosinca bez prvih predblagdanskih keksića? Danas napravite ove s makom, bademima i džemom od maline

Prošao je 10. u prosincu, što znači kako je vrijeme da se opasno bacimo na pripremu blagdanskih slastica koje će na stolu stajati sve do Nove godine, osim ako su toliko dobre, baš kao ovi moji današnji keksići, da ćete ih samo do Božića peći barem još tri puta.

image
Lidija Lončarić/

Sitni mak keksi s džemom od maline i čokoladom inspirirani su mojom najdražom slasticom, mak tortom Petre Jelenić, u kojoj sam uživala baš nedavno i, kako to obično biva kada jedem nešto jako fino, potom je danima nisam mogla zaboraviti. Iako bi bilo logičnije da sam i u tijesto stavila kakao, htjela sam da se točkice maka vide, jer mislim da keksima baš daju karakter i odmah izgledaju zanimljivije.

image
Lidija Lončarić/

Dio keksića umočila sam u čokoladu kako bi to napravila, recimo, moja mama, uredno i (koliko-toliko) pravilno, dok sam se s ostatkom poigrala pa im dodala po dvije točkice i pretvorila ih u kekse koji su me istog trena neodoljivo podsjetili na jednog našeg pjevača. Kojeg, zaključite sami.

image
Lidija Lončarić/

Sitni keksi s makom

200 g bijelog brašna

120 g bademova brašna

20 g mljevenog maka

pola mahune tonke

80 g šećera u prahu

180 g maslaca

1 žumanjak

džem od maline (ili drugog voća, prema želji)

tamna čokolada

U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (tonku naribajte na sitni ribež), dodajte maslac i žumanjak pa umijesite prhko tijesto. Umotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na hlađenje, a kada se tijesto dovoljno stislo, izrezujte kružiće. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice, ohladite i spajajte džemom od maline. Spojene keksiće djelomično umočite u čokoladu, pustite da se stisnu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 21:59