Prošao je 10. u prosincu, što znači kako je vrijeme da se opasno bacimo na pripremu blagdanskih slastica koje će na stolu stajati sve do Nove godine, osim ako su toliko dobre, baš kao ovi moji današnji keksići, da ćete ih samo do Božića peći barem još tri puta.
Sitni mak keksi s džemom od maline i čokoladom inspirirani su mojom najdražom slasticom, mak tortom Petre Jelenić, u kojoj sam uživala baš nedavno i, kako to obično biva kada jedem nešto jako fino, potom je danima nisam mogla zaboraviti. Iako bi bilo logičnije da sam i u tijesto stavila kakao, htjela sam da se točkice maka vide, jer mislim da keksima baš daju karakter i odmah izgledaju zanimljivije.
Dio keksića umočila sam u čokoladu kako bi to napravila, recimo, moja mama, uredno i (koliko-toliko) pravilno, dok sam se s ostatkom poigrala pa im dodala po dvije točkice i pretvorila ih u kekse koji su me istog trena neodoljivo podsjetili na jednog našeg pjevača. Kojeg, zaključite sami.
Sitni keksi s makom
200 g bijelog brašna
120 g bademova brašna
20 g mljevenog maka
pola mahune tonke
80 g šećera u prahu
180 g maslaca
1 žumanjak
džem od maline (ili drugog voća, prema želji)
tamna čokolada
U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (tonku naribajte na sitni ribež), dodajte maslac i žumanjak pa umijesite prhko tijesto. Umotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na hlađenje, a kada se tijesto dovoljno stislo, izrezujte kružiće. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice, ohladite i spajajte džemom od maline. Spojene keksiće djelomično umočite u čokoladu, pustite da se stisnu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....