Red Velvet Cake (crvena baršunasta torta), baš je onakva kakvo joj je i ime, sočna biskvitno kremasta poslastica koju ne možete ne zamijetiti zbog svoje izrazito jake i upečatljive boje.
Ovaj kolač spominje se još u 19. stoljeću, a za vrijeme viktorijanskog doba pojam "velvet", točnije baršun, označavao je tijesta za kolače. Crvena boja koja karakterizira Red Velvet Cake nije bila dio originalne verzije te se tek pojavila početkom 20. stoljeća. Crvenkasti ton nastao je tada zbog kakaa koji je u to vrijeme bio manje obrađivan zbog čega stvarao blagu crvenkastu nijansu tijesta.
Red Velvet torta postala je puno popularnija tijekom 1930-ih i 1940-ih godina, posebno tijekom Velike depresije. Priča se da je jedan od ključnih trenutaka u povijesti ove torte bio marketinški potez kompanije Adams Extract Company. Kako bi potaknuli prodaju svojih prehrambenih boja i aroma, Adams je u svojoj ponudi predstavio recept za Red Velvet tortu, koristeći jarko crvenu prehrambenu boju, a ostalo je povijest.
Danas se rijetko tko nije susreo s ovom tortom, bogatom kremom od sira i mekanim i sočnim biskvitom u kombinaciji s nezaboravnim izgledom koji ovu tortu čini kraljicom svih partija.
Bilo da želite nekoga iznenaditi, oduševiti ukućane ili napraviti tortu za posebno druženje, ovo je torta s kojom nećete pogriješiti.
RED VELVET CAKE (CRVENA BARŠUNASTA TORTA)
Trebat će vam:
Biskvit
250 g glatkog brašna
300 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
2 žlice kakaa u prahu
prstohvat soli
240 ml ulja
240 ml kiselog mlijeka
2 jaja
1 žlica crvene jestive boje (tekuće ili u prahu)
1 žlica bijelog octa
1 žlica vanilije ekstrakta
Krema od sira
250 g krem sira
250 g mascarponea
120 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 žličica vanilije ekstrakta
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175°C. Dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite stranice. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao i prstohvat soli. U drugoj zdjeli izmiksajte ulje, mlaćenicu, jaja, crvenu boju, ocat i vaniliju dok smjesa ne postane homogena.
Postupno dodajte mokre sastojke suhim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne poveže i ne dobijete glatku smjesu. Rasporedite smjesu ravnomjerno u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Biskvite ohladite u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. U velikoj zdjeli izmiksajte krem sir, mascarpone i maslac dok ne postanu glatki i kremasti. Postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju te nastavite miksati dok ne dobijete laganu i prozračnu kremu.
Kada se biskviti potpuno ohlade, prerežite ih po pola kako biste dobili četiri sloja.
Na pladanj stavite prvi sloj biskvita i premažite ga kremom. Nastavite slagati slojeve biskvita i kreme, završavajući s kremom na vrhu i sa strane torte.
Torta se može ukrasiti po želji – komadićima biskvita, voćem ili jednostavno ostaviti u klasičnom izdanju.
Tortu stavite u hladnjak na barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili, a krema učvrstila.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....