To mi daj!

Primorski klasik kojeg se zimi ne možemo zasititi ima sve što volimo, i grah i tjesteninu

Ovi hladni dani idealni su da uživamo u tradicionalnim receptima koji griju i tijelo i dušu

Dobru paštu fažol ne zna svatko pripremiti, međutim puno je više onih koji je vole pojesti. Tajna, reći će vam u Istri, na Kvarneru i u Primorju u nekoliko malih stvari, ali ponajviše u ljubavi prema ovom klasiku bez kojeg su zimski dani, barem kad je jelo u pitanju, nezamislivi.

Kao i kod svakog jela, i kod ovog su najbitnije namirnice i zato, dodajete li mu meso, odaberite kvalitetan komad, a ne ustručavajte se kdodati i kost od pršuta, kako to čine u Dalmaciji.

image

U pašta fažol možete dodati i malo pelata ako volite kiseliju izvedbu ovog klasika

Ezumeimages/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

400 g fažola (graha)
100 g pancete
150 g pašte po izboru (tjestenine)
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 glavica kapule
1 stabljika celera
2 lista lovora
1 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
majčina dušica
peršin
sol i papar

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, češnjak, celer i mrkvu tako da budu približno jednake veličine. Pancetu narežite na deblje prutiće.

Na maslinovom ulju na laganoj vatri propirjajte sitno nasjeckane luk, češnjak, celer i mrkvu. Podlijevajte temeljcem dok u potpunosti ne omekšaju.

Ako koristite suhi grah, noć prije ga namočite i skuhajte u slanoj vodi, ako pak koristite mladi ili konzervirni, to nije potrebno.

Kada su luk, češnjak, celer i mrkva uvenuli dodajte na ploškice narezanu pancetu i lagano ju zapržite.

Zatim dodajte temeljac, kuhani fažol i začine pa kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri.

Tjesteninu skuhajte posebno - u duboki lonac stavite malo ulja, napunite ga vodom, dobro posolite i skuhajte paštu po uputi na pakiranju.

Kad je fažol gotov, spojite ga s tjesteninom i poslužite.

image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET VIŠE!

Pola količine graha koju ćete staviti u maneštru od fažola izdrobite ili izblendajte i dodajte pred kraj kuhanja. To će zagarantirati savršeno svilenkastu maneštru svaki put!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 15:00