GENIJALAN SPOJ

Pripremite punjene lignje na gospodski s krumpirom, grdobinom i kozicama

 Ante Cizmic/Cropix
Po želji, može se dodati u smjesu za punjenje malo tucane paprike za pikantniji okus...

Trebat će vam:

1 kg liganja

500 g krumpira

1 mala grdobina

100 g kozica

50 g butarge (ikre) od cipla ili druge plemenite bijele ribe

80 g bulgura

1 feta domaćeg pršuta

2 režnja češnjaka

3 - 4 kapara

prstohvat motara

80 ml bijelog suhog vina

maslinovo ulje

1 manja grančica ružmarina

sol i papar

Priprema:

Lignje očistiti tako da tijelo ostane cijelo, krakove nasjeckati na sitno. Grdobini odsjeći rep i skinuti kožu te skinuti file i nasjeći na krupno, repove kozica očistiti. Češnjak, pršut, kapare i motar isjeckati i napraviti “pešt”. Sve pomiješati, dodati bulgur i malo vina, probati i, prema potrebi, začiniti. Lignje puniti do najviše 2/3 unutrašnjosti - ne smije biti prepunjeno jer će smjesa narasti, a i tijelo će se tijekom kuhanja malo smanjiti. Vrh zatvoriti čačkalicom. Krumpir očistiti i narezati na srednje debele ploške. U posudu za pečenje uliti maslinovo ulje, staviti krumpir, a na njega lignje. Posudu zatvoriti alufolijom na kojoj smo izbušili rupe da para može izlaziti. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i staviti peći. Nakon 30 minuta otklopiti, podliti preostalim vinom i peći otklopljeno dvadesetak minuta, odnosno dok sve ne dobije lijepu tamnocrvenu boju. Poslužiti toplo. Po želji, može se dodati u smjesu za punjenje malo tucane paprike za pikantniji okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 04:04