KUHAJ KAO CHEF

Profiterol s vrhnjem i pastrvom Mate Jankovića trenutno je hit među Zagrepčanima, imamo recept

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Mate Janković otkrio nam je recept za profiterol s dimljenim vrhnjem i pastvrom, koji poslužuje i u tapas baru Sol

Za profiterole će vam trebati:

250 ml vode

130 g maslaca

140 g brašna

250 g jaja

Ostalo:

500 g filetirane pastrve

250 g šećera

250 g soli

300 domaćeg kiselog vrhnja

300 g sijena

sol, papar

2 žlice naribanog hrena

Priprema:

Za profiterole zakuhajte vodu s maslacem. Kada se maslac otopio, dodajte brašno i dobro izmiješajte. Maknite s vatre i polako dodajte tučena jaja. Stavite smjesu u slastičarsku špricu i rasporedite u kalupe ili na masni papir. Stavite peći na 160 stupnjeva 20 minuta i još 10 minuta na 170. Prije punjenja ohladite. Za pastrvu pomiješajte sol i šećer i posipajte po filetima pastrve. Ostavite 4 sata u hladnjaku i isperite pa narežite tanko. Dimljeno vrhnje napravite tako da u posudu s poklopcem stavite sijeno. U drugu metalnu posudu pored sijena stavite domaće vrhnje s hrenom, soli i paprom. Zapalite sijeno i poklopite posudu. Nakon nekoliko minuta ponovite postupak i promiješajte vrhnje svaki put. Napravite to u nekoliko, pet do šest, navrata, ovisi koliko jako želite da se dim osjeća. Profiterole napunite dimljenim vrhnjem s hrenom. Na profiterol stavite tanko rezanu fetu pastrve, dimljeno vrhnje, a Mate Janković dodaje i ikru pastrve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 19:35