Profiteroli

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 4 jaja, razmućena
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 čajne žlice šećera
  • 1 paket sladoleda od vanilije (oko 900 ml)
  • 180 g tamne čokolade
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 1 jušna žlica maslaca
  • 200 g malina
  • 2 jušne žlice kakaa
  • 250 g tamne čokolade
  • 90 g šećera
  • 4 jaja
  • 4 žumanjka
  • 2 jušne žlice glatkog brašna
  • sladoled za posluživanje

Priprema

1. korak

Za tijesto u zdjelu ulijte vodu, dodajte maslac, sol i šećer te kuhajte dok ne zakipi. Zatim tekućinu maknite s vatre i umiješajte brašno. Zdjelu vratite na laganu vatru i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele. Zatim zdjelu opet maknite s vatre te miješajući dodavajte jedno po jedno razmućeno jaje. Smjesu pokrijte kuhinjskom folijom te ostavite da se malo ohladi.

2. korak

Pripremite pleh za pečenje koji obložite masnim papirom za pečenje. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje kojom odrežete vrh) te istiskujete tijesto (veličine oraha) na pripremljeni pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici

na 200 stupnjeva oko pola sata. Kad je tijesto pečeno, maknite ga s pleha i stavite po strani da se malo ohladi a zatim ga prerežite na pola.

3. korak

Na pari otopite čokoladu i slatko vrhnje te na kraju umiješajte maslac. Na donje polovice profiterola složite male kuglice sladoleda (vadite ih čajnom žlicom) te poklopite gornjim dijelom pečenog tijesta. Posložite ih na veliki tanjur. Prelijte čokoladom i poslužite s malinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 17:20