LAGANI RUČAK

Proljetna salata od kvinoje sa svježim bobom i šparogama, rotkvicama i rikulom

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Pripremite laganu sezonsku salatu po receptu autorice i fotografkinje Maje Brekalo

Za 4 osobe će vam trebati:

1 šalica kvinoje
2 šalice vruće vode
250 g boba u zrnu
vezica uzgojenih šparoga
vezica rotkvica
svježa rikula (ili neka druga mlada salata)
svježi bosiljak
sol
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Dodatak:

veganski feta sir

Za preljev:

4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
4 žličice vinskog octa
4 žličice umeboshi začina (ili još posolite i dodajte ocat)
4 žličice agavina ili javorova sirupa
2 prstohvata soli

Priprema:

Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi iz slavine. Ocijedite i tostirajte uz miješanje u suhom zagrijanom loncu dok se ne posuši i ne zamiriše. Pažljivo dodajte vruću vodu i prstohvat soli. Odmah će zavreti. Poklopite i smanjite vatru do kraja. Kuhajte je 15 - 17 minuta. Promiješajte pažljivo vilicom (kuhačom biste zdrobili zrna), prekrijte lonac komadom papirnatog ubrusa i poklopite još 5 minuta. Opet razrahlite kvinoju vilicom i pustite da se hladi. Kuhajte bob 10 - 15 minuta. Nakon 10 minuta provjerite je li gotov. Ohladite zrno pod mlazom vode, probušite ga na zaobljenoj strani i istisnite zrno. Ako je mekano, gotov je. Procijedite ga i rashladite pod vodom. Očistite ostatak zrna na isti način. Šparoge operite i otkinite im tvrdi kraj tako da ih pri dnu savijete da puknu. Narežite ih na komade prema želji. Začinite ih maslinovim uljem i solju te grilajte na dobro zagrijanoj i poklopljenoj tavi dok ne omekšaju. Alternativno ih možete i kratko kuhati dok su al dente. Narežite rotkvice na tanke ploške, operite i osušite rikulu. Stavite sastojke za preljev u malu teglicu i dobro promućkajte. Stavite u veću zdjelu ohlađenu kvinoju (moguće da ćete dobiti previše - koristite otprilike pola šalice do šalicu po osobi), rotkvice, bob, šparoge i prstohvat soli. Začinite polovicom preljeva. Rasporedite rikulu na tanjure, zatim mješavinu kvinoje, natrgajte i rasporedite bosiljak te sir ako ga koristite i začinite ostatkom umaka. Možete dodati i malo svježe mljevenog papra. Ako unaprijed pripremate salatu, začinite je neposredno prije posluživanja da ne povene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 22:56