KISELJENJE POVRĆA

PROVJEREN RECEPT ZA ZIMNICU: Ukiseljeni i marinirani patlidžan

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
STARE KUHARICE KAŽU: Kiseljenje je najbolji način da se okusi ljetnih plodova sačuvaju za hladne dane!

Trebat će vam:

1 kg ljubičastog patlidžana
1 kg bijelog patlidžana
1 l vode
800 ml alkoholnog octa
žličica morske soli
češnjak
šareni papar u zrnu
mljevena čili paprika
svježi lovorov list
origano
suncokretovo ulje

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljeni patlidan.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

Patlidžan dobro operite i osušite papirnatim ručnikom. Narežite na ploške debljine pola centimetra. Složite ih u posudu s cjedilom, posolite i ostavite da puste tekućinu. Nakon sat vremena, dobro ih ocijedite. Zakuhajte vodu, ocat i sol te kratko svaki komad patlidžana prokuhajte. Maksimalno jednu minutu. Najprije to radite s bijelim patlidžanom jer će ljubičasti malo obojiti tekućinu zbog ljubičaste kore. Kratko kuhane komade stavljajte u posudu. Kada ste ih sve malo termički obradili, slažite ih u čiste i sterilizirane teglice. Počinjete s patlidžanom. Složite jedan red, zatim dodajte usitnjenog češnjaka po želji, papra u zrnu, čili paprike, origana, soli i jedan lovorov list. Nastavljate dalje, red patlidžana pa začina i tako sve do vrha staklenke. Završite sa začinima i zalijte sve suncokretovim uljem onoliko koliko će popiti sastojci. Pustite da se sve to slegne, zatvorite poklopcem i spremite na hladno mjesto.

POSLUŽIVANJE

Kao prilog uz pečenja, na prepečenom kruhu ili dodatak na pizzu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 12:26