1000 g buče
varaždinsko bučino ulje
vabučin
sol
Buče narežite na šire trakice, posolite na dva sata i ocijedite rasol, operite buče dobro u hladnoj vodi, brzo posušite pa stavite između dvije daske pod težilo da se ocijede. Nakon toga u malo zagrijanoj pećnici sušite buče da ishlapi vlaga iz sredine kako se kasnije prilikom skladištenja ne bi pokvarile. Buče možete sušiti i na suncu. Buče možete poslužiti kao samostalne grickalice, zalogaje i kao dodatak drugim jelima, a u našoj varijanti s varaždinskim bučinim uljem i vabučinom.
VABUČIN
150 g bučinih koštica
1 manji luk
1 češanj češnjaka
2 žlice varaždinskog bučina ulja
1 žličica octa
sol i papar
Na tavi bez ulja kratko prepecite bučine koštice, posolite ih i malo ohladite. Dvije trećine koštica fino sameljite, a ostatak sitno nasjeckajte. Luk i češnjak isjeckajte što sitnije. Pomiješajte sve sastojke, dodajte varaždinsko bučino ulje, žlicu bijelog octa. Sve dobro sjedinite, još malo začinite. Ostavite u hladnjaku sat, dva da se dobro prožmu svi sastojci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....