Povratak starih slastica

Prvi recept Slatke kuharice Petre Jelenić: Evo kako napraviti medeni užitak otoka Hvara

U nedjelju je na nacionalnoj televiziji prikazana prva od 12 epizoda putopisne kuharice u kojima će naša poznata slastičarka iz zaborava vratiti neke tradicionalne slastice pripremajući ih na moderan način

Petra Jelenić na sceni slovi za jednu od najboljih domaćih slastičarki. Oni koji je poznaju kažu kako svoje znanje nesebično dijeli, ali i da je ustrajna u ostvarenju svih zadataka koji se pred nju stave ili ciljeva koje si je sama zacrta. Kada je krenula s projektom Slatka kuharica, koji od ove nedjelje ponovno možemo pratiti svakog tjedna na Prvom programu Hrvatske televizije, svi koji vole slastice komentirali su kako je riječ o jednom od najslađih dokumentaraca ne samo domaće produkcije, već i globalno. Uz nju - i Petru i Slatku kuharicu, mnogi su se napokon odvažili otkriti svijet slastica, a nemalen broj je i onih koji su uronili u svijet tradicionalnih receptura, koje Petra u ovom televizijskom formatu s cijelom produkcijskom ekipom privlačno prezentira.

Kako smo pisali, inspirirana tradicijom, susretima i prirodnim ljepotama mjesta koja je posjetila, Petra priprema novu varijantu slastice te koristi više-manje jednake sastojke. U prvoj od 12 najavljenih emisiji Petra je otputovala na Hvar gdje ju je ugostila Vinka Tudor, također slastičarka, i upoznala nas je s, kako ga zovu -medenim užitkom otoka ili starogrojskim paprenjakom. U nastavku vam donosimo recept, koji su podijelili na Instagramu.

image

Vinka Tudor iz Staroga Grada na Hvaru slastičarka je koja je bila domaćica Petri Jelenić u njezinoj prvoj emisiji

Tom Dubravec/Cropix

STAROGROJSKI PAPRENJOK

Trebat će vam:

1000 g meda
2000 g glatkog brašna
250 ml maslinovog ulja
250 ml prošeka
1 vanili šećera
1 muškatni oraščić
prstohvat šafrana
1 žlica cimeta
1 žličica soda bikarbone
1 žličica klinčića

Za glazuru:

1 bjelanjak
250 g šećera u prahu

Priprema:

Zakuhajte med i pustite da se ohladi. Klinčiće malo zdrobite pa stavite u 100 ml prošeka, prokuhajte klinčiće pa ostavite da se ohlade. U 50 ml prošeka namrvite šafran i pustite da se namače.

U hladan, ali tekući med naribajte cijeli muškatni oraščić, dodajte cimet, sodu bikarbonu. Dodajte prošek od klinčića, prošek s šafranom i maslinovo ulje. Promiješajte pa počnite dodavati 1000 g brašna. Pokrijte krpom lonac pa ostavite da odstoji šest sati.

Odmoreno tijesto sipajte na dobro pobrašnjenu radnu površinu (za to koristite ostatak brašna) zamijesite da se daju oblikovati kuglice. Od kuglica oblikujte razne oblike po želji. Slažite na papir za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 15-20 minuta. Ohladite.

Prosijte šećer u prahu pa dodajte bjelanjak i dobro izradite. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i ukrasite paprenjake po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 21:50