Iako će jednostavnija opcija baš uvijek biti naručiti ili čak posjetiti neku od provjerenih adresa s dobrim prženim lignjama, kućna priprema ipak donosi neku posebnu čar. Kada lignje radimo u vlastitoj kuhinji one ostaju hrskave, vruće i nema boljeg nego uroniti ih u domaći tartar umak ili poslužiti uz savršeno ispečene krumpiriće. Upravo zato, danas vam donosimo recept koji koristimo već neko vrijeme i po kojem lignje baš uvijek uspiju baš kako treba.
Dobro je dodati i kako smo isprobali velik broj recepata, metoda i savjeta, koristili različita brašna i ulje zagrijavali na točno određenoj temperaturi, no recept koji smo svojevremeno pronašli na portalu The Kitchn, uvijek nam je ostao najdraži. Dobra vijest je i to da isti način pripreme možete iskoristiti i kod prženja drugih morskih plodova.
No, prije nego se bacite na pripremu, svakako upamtite i dva važna savjeta. Prvo, pripazite da lignje u ulju ne držite predugo kako ne bi postale žilave. Kolutićima nije potrebna preduga termička obrada i iz ulja ih je najbolje izvaditi onog trenutka kada poprime lijepu, zlatnu boju. I drugo, kada ih pržite pripazite na to da u posudu ne stavljate previše komada odjednom kako bi lignje imale dovoljno mjesta i kako biste ih lakše mogli okretati.
Trebat će vam:
450 g lignji
250 ml mlaćenice
Ulje za prženje
125 g običnog brašna
125 g rižinog brašna
1,5 žličica soli
1 žličica češnjaka u granulama
pola žličice bijelog papra
limun i tartar
Priprema:
Lignje očistite i osušite ako koristite smrznute, narežite ih na kolutiće i stavite u veću posudu. Prelijte ih mlaćenicom i spremite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašna, sol, češnjak u prahu i bijeli papar. Dobro promiješajte. Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile. Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnate ručnike, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.