Davne 1873. godine otvorio se prvi pravi hotel u gradu Korčuli, istoimenog naziva, ali slavu je 1912. zaslužio kada se preuredio i nazvan je "Hotel de la Ville". Preuređen je bio prema uzorima tadašnjih najboljih europskih mondenih ljetovališta. Prvi hidroavioni, tadašnja crème de la crème klasa s kraljevskih dvorova Engleske, češki vladari i drugih vlastelini i plemići rado su dolazili na otok i uživali u guštima ponude i posebno pogleda na more s njihove terase. Vremena su se promijenila, ali hotel je ostao. Danas je dio hotelske grupe Aminess, a njihov 7 Seas restoran je uvijek dobro mjesto za popiti kavu i čuti "novitade" ujutro, ali i uživati u G&T u predvečerje.
Prošle je godine Matija Bogdan, koji je nakon povratka iz londonskog Ledburyja nekoliko godina vodio kuhinju zagrebačkog Mana, preuzeo ulogu executive chefa hotela, došlo je do pozitivnih promjena, a Korčula je definitivno profitirala s nizom gastronomskih događanja i uživancija koja kreću s buđenjem sezone u svibnju i traju sve do kraja rujna. Osim kreacija samog Bogdana na predivnoj terasi 7 Seas Restaurant & Bar by Matija Bogdan današnjeg Korčula Heritage hotela, tih se mjeseci može uživati i u gostovanjima drugih poznatih chefova, od kojih ove godine prednjači vrhunski Hrvoje Zirojević. Njih su dvojica već nekoliko puta prošlog, a i ovog ljeta, uz pratnju raznih otočkih i peljeških vinara, razveselili i Korčulane i njihove goste. Da se njih dvojica odlično nadopunjuju u kreiranju zabavnog i pristupačnog fine dininga s otočnim štihom, pokazala je i nedavna večera u sklopu Wine & Gourmet Nights na kojoj su se u vidu vinske pratnje pridružili Saints Hills vinarija i PZ Pošip Čara.
Večer je započela pićem dobrodošlice, Rukatcem PZ Čara, a zatim Zirojevićevim morskim iznenađenjem serviranim u praznoj ljušturi od kamenice, a koja je sadržavala tartar od bijele ribe u brudetu, sabljarku s narančama i sušenim rajčicama te tunu na savur. Najveći je gušt nakon pojedene ribe bio ‘posrkati‘ iz školjke sav šug koji se u njoj nakupio, onako kako bismo jeli i samu kamenicu. Odlično lagano predjelo uz Malu Nevinu vinarije Saints Hills, kupažom Malvazije i Chardonnaya iz njihovih vinograda u Istri (koje dobiva prepoznatljivu aromatiku dozrijevajući u njihovoj vinariji na Pelješcu u blizini Kune) – okusi na tropsko voće dodatno su naglasili okuse mora te je to bilo sjajan uvod u večeru.
Slijedio je tartar od škampa Matije Bogdana koji je bio omotan u tanko rezan krastavac i okružen malim ljetnim pomidorama. Jelo je sadržavalo svu esenciju slatkoće ljeta, kao kad jedete savršenu lubenicu. Vinski ga je pratio Pošip Čara 2023, okusom mineralan s cvjetnim notama i natruhom ružmarina. Sve skupa svježe i baš dobro izvedeno – kako vino, tako i hrana.
I tada je uslijedio twist. Iako je kao sljedeće jelo bila najavljena Zirojevićeva ‘kreacija‘ pod nazivom Tradicija, Matija Bogdan otkrio je da su odlučili zamijeniti sljedove pa je poslužen Bogdanov kunić uz sotirane gljive (lisičice) uz kremu od kukuruza, a jelo je pratio Roko 2019 Saints Hillsa, plavac mali s položaja Komarne, pitak s dobrim kiselinama (kojih u plavcima gotovo uvijek nedostaje), aromatičan i zavodljiv.
‘Tradicija‘ za kraj bila je apsolutno iznenađenje i posveta najpopularnijem jelu ljeta. Zirojević je, naime, kao zadnji slijed servirao - punjenu papriku. Ne neku izvedenicu ili dekonstrukciju, nego klasičnu punjenu papriku kakvu bi vam skuhala vaša baka ili mama, naravno uz neizostavan pire. Ne moramo ni reći da je za spomenuto jelo pobrao ovacije, a kasnije nam je dao i recept za to fantastično jelo
Iako vam baka ili mama uz paprike ne bi servirale Black 2021 vinarije Saints Hills, plavac mali s dviju pozicija, vinograda Sv. Roko u Komarni i Sv. Lucija na Dingaču, da su to učinile ne bi pogriješila jer se vino savršeno slagalo uz gorkasto-kiselkasto-slatku papriku. Postoji izrijeka na "otoku" Pelješcu da se vino prepoznaje ako "o žica" (žlica) može stajati u čaši. Čista perfekcija jela, ali i vina koje ga je pratilo.
Desert je nastavio ljetni niz uz slatki trio Darije Miline nazvan Lubenica, smokva i kupina. Pratio ga je St. Heels Rose od plavca i zaokružio jako lijepu i ugodnu večer.
Za kraj, atmosfera, glazbena pozadina uz gitaru i lagani pjev dua te osjećaj Mediterana u potpunosti je bio pun pogodak. Treba istaknuti i odličan servis, predvođen legendom hotela Fatonom Gaxherrijem, uz par malih iznenađenja koja su posebno veselila. A ako još spomenemo da je cijeli užitak od pet sljedova s vinima koštao 80 eura, možemo samo zaključiti da je novi koncept nekadašnjeg "Hotela de la Ville" pun pogodak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....