RAKOVICE NISU ZA NESTRPLJIVE

PUTEVIMA ISTRE: U fažanskoj Staroj konobi smo jeli jadranske rakovice snažnog oklopa i nježnog mesa!

 Mario Kučera / Hanza Media
Vrijeme je za rakovice, no to nije namirnica za svakoga. Ona je za strpljive i kreativne kuhare kao što je Sanel Berbić, koji svoja jela servira uz samo more, na terasi fažanskog restorana Stara konoba.

Fažana je ribarsko mjesto u pravom smislu riječi, generacije i generacije ribara prehranjivale su, a prehranjuju i danas svoje obitelji ribom koja se redovito nalazi na jelovnicima tamošnjih i okolnih restorana i konoba. Fažanski kanal koji spaja Fažanu i Brijune poznat je po čistom, bistrom moru koje obiluje ribom, a posebno jednom vrstom koju ovdje štuju kao kakvo božanstvo. Riječ je o srdeli.

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Ovdje se, naime, nalazi poznata cesta sardela duž fažanske rive te Park sardela, svojevrsna galerija na otvorenom. Uglavnom, u Fažani se hvale da srdele pripremaju na sto načina. No, nas put u Fažanu ovaj put nije odveo zbog njih već zbog rakovica, grancigula, grancevela iliti grancijavola, kako ih još zovu. Sada je njihova sezona i sada se njima i u Fažani uživa i časti. Zbog rakovica se u ribarnicu dolazi rano, jer tko je prvi, "ulovit" će najbolje, najveće primjerke koji obično završavaju pripremljeni na salatu ili u umaku s kakvom paštom. Ali, u fažanskom restoranu Stara konoba rakovicama se posebno posvećuju. Tamošnji chef kuhinje Sanel Berbić priprema je na brudet, kao paštetu, fritaju, juhu, njima puni raviole i još puno toga.

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

- Svaki kuhar se nađe negdje, a kod mene je prevladala ljubav prema "morskom". No, nikakve se zamisli koliko se god trudio ne mogu ostvariti bez dobrog tima, a ja imam sreću da radim s ljudima kojima je kao i meni stalo do svakog jela i svakog gosta- kaže Sanel i nastavlja: Najvažnije je imati dobru namirnicu, ako nabaviš ono što se zove prvom klasom, s takvom namirnicom možeš svašta. Takva je i rakovica. Njoj najčešće nije potrebno ništa dodavati, ponekad je dovoljno samo malo maslinova ulja i neki začin koji je neće zagušiti, prekriti njen izvori okus - završava.

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Rakovice nisu skupe, kilogram stoji oko 50 kuna, a s njom je zajamčena prava gozba. No, za rakovicu se mora odvojiti neko vrijeme, treba se naoružati i strpljenjem jer doći do njenog ukusnog, nježnog mesa, iziskuje dobre živce. No, sve se muke ponište kad se na kraju sjedne za stol i nasmiješi od zadovoljstva. Nadalje, rakovice nisu za one koji svoj ručak žele vidjeti na stolu za manje od pola sata niti za one koji nemaju srca živu rakovicu uroniti u kipuću vodu. Tako se, naime, one kuhaju; žive. Vrijeme kuhanja je 20 do 30 minuta, a nakon toga slijedi onaj opipljivi dio: vađenje mesa.

Rakovice se pripremaju žive, dakle kuhaju se isti dan kada se kupe. Vađenje mesa izgleda zahtjevno, no lako je kad se uđe u štos i kad vam znalac pokaže kako to ide.

Krakovi, u kojima se također krije ukusno meso, lome se kliještima, a oni hrabriji čine to zubima. Nadalje, jarko narančasta jajašca također su iskoristiva, a jajašca samo jedne rakovice dovoljna su količina za "nadograditi" par tanjura jer potrebna je tek mala količina da pojačaju okus i učine tanjur zanimljivijim.

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Sanelova kreativnost i predanost poslu osjete se u svakom jelu koje priprema. A to je zaista lijepo vidjeti, lijepo je znati da se netko trudi i da ćeš kad dođeš u takav restoran jesti hranu spravljenu znalački i s emocijama. To je onaj iskreni pristup o kojemu se mnogo govori, pristup u kojemu se igra na kartu ljubavi i poštenja. A baš tako to radi ekipa fažanske "Stare konobe''.

Isprobajte recepte koje nam je Sanel pripremio!

Crni ravioli s kremom od slanutka

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Pljukanci s rakovicom, rukolom i crvenim paprom

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Fritaja s rakovicom

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Salata od rakovice

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera

Pašteta od rakovice

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Brudet od rakovice

Fazana restoran Stara Konoba
kuhar Sanel Berbic
RAKOVICE
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 06:55