Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Nadjev:
- 200 g poriluka
- 100 g dimljenog lososa
- 3 jaja
- 4 dl vrhnja
- 200 g gaude
- maslac
- maslinovo ulje
- sol, papar
- Tijesto:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 150 g maslaca
- 2 žlice vrhnja
- sol
Priprema
1. korak
Pomiješajte sve sastojke za prhko tijesto, zamijesite i ostavite pola sata u hladnjaku. Poriluk dobro operite, pa ga nasjeckajte i prodinstajte na malo ulja i maslaca. Posolite ga i popaprite, pa ga ostavite na vatri desetak minuta, dok malo ne opusti.
2. korak
Možete dodavati vodu, ako je potrebno, ali prije nego što ćete poriluk stavljati na tijesto, voda bi trebala posve ispariti. U drugoj zdjeli umutite jaja, vrhnje i naribani sir. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i preselite u posudu za pečenje pita s valovitim rubom
3. korak
Izbockajte tijesto po dnu vilicom i stavite u pećnicu na 160 stupnjeva, desetak minuta. Zatim na tijesto stavite poriluk i dio lososa narezanog na manje komade, pa zalijte pripremljenom smjesom. Na vrh stavite ostatak lososa pa pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.
4. korak
Savjet: Ova izdašna pita ili quiche malo jače začinjena odlično pristaje i uz vino i uz pivo.