500 g juneće plećke ili vrata
100 g komada pršuta uz kost ili masnije pancete
1 jaje
2-3 režnja češnjaka
1 /4 luka
30 g ječma ili još bolje mješavine riže, ječma, pira (riso, farro, orzo)
500 g mlade raštike većih listova
1 žlica konšerve (koncentrata od rajčice)
200 ml goveđeg temeljca
50 ml vina
50 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
sol i papar
list lovora
1 žličica mješavine začina u podjednakim omjerima: sve mljeveno (korijandar, muškatni oraščić, cimet, kurkuma, osušeni čili i dimljena paprika - (kao za luganige)
U manji lonac stavite vode toliko da prekrije ječam, odnosno rižinu mješavinu, te posolite i stavite kuhati oko 15 minuta. U međuvremenu pripremite meso i pršut koje treba samljeti. Ako možete, zamolite mesara da vam samelje meso i pršut zajedno (jedanput). Ako to radite kod kuće, najprije meso i pršut izrežite na manje komade te sameljite na kućnom stroju za mljevenje. Luk i češnjak narežite na sitno i kratko pirjajte na maslinovu ulju. U smjesu dodajte začine, jaje, pripremljeni luk i češnjak, sol, papar, vino te ocijeđeni ječam/rižinu mješavinu. Sve nježno izradite i provjerite okuse - trebalo bi biti pikantno i malo jače posoljeno jer će višak soli upiti raštika. Zavrijte vodu u loncu i kratko provucite list po list raštike kako bi malo omekšala te potom stavite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje. S nožem napravite dva reza na dnu lista kako biste izvadili tvrdi dio stabljike, stavite na list dio smjese i zarolajte tako da podvijete prvo rub pa onda napravite rolicu i prstom ugurate krajeve - da sve bude zatvoreno. Postupak je isti kao da radite sarmice. Na dno lonca poslažite sarmice od raštike, dodajte žlicu konšerve, malo maslinova ulja i podlijte temeljcem da sve prekrije te stavite kuhati na laganu vatru oko 45 minuta. Prema potrebi možete dodati još temeljca. Poslužite s kuhanim slanim krumpirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....