NEŠTO NA ŽLICU

RECEPT ANE GRGIĆ: Krem juha od buče na način chefice kuhinje našeg najpoznatijeg hotela!

 Maja Danica Pečanić
Ekskluzivno donosimo recept chefice Ane Grgić koji je objavljen u novoj “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige...

SASTOJCI:

600 g buče
50 g luka
1 grančica timijana
50 g poriluka (bijeli dio)
250 ml vrhnja za kuhanje
100 ml maslinova ulja
5 g soli
1 g muškatnog oraščića
800 ml povrtnog temeljca

Buču ogulite i narežite na veće komade. Stavite u lim za pečenje, dodajte timijan, poriluk, sol i maslinovo ulje. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok buča ne omekša. Sitno narezan luk pirjajte da omekša. Kada je buča gotova sve sastojke pomiješajte i zalijte vrućim temeljcem. Kada juha prokuha dodajte vrhnje za kuhanje i štapnim mikserom izradite u kremastu teksturu. Želite li još kremastiju juhu, dodajte nekoliko kockica rashlađenog maslaca. Po želji dodajte muškatni oraščić.

Maja Danica Pečanić

POVRTNI TEMELJAC:

SASTOJCI:

2,5 l vode
2 luka
kora jednog luka ili kora
polovice manje bundeve
4 mrkve
2 korijena peršina
1 mali korijen celera
1 koraba
1 bijeli dio poriluka
2 češnja neočišćenog češnjaka
stabljike jedne vezice peršina
1 list lovora
3-5 zrna crnog papra

Operite kore i stabljike. Očistite korjenasto povrće, luk i poriluk pa ih narežite na veće komade. Zagrijte vodu i dodajte sve sastojke. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Ostavite da se ohladi pa procijedite. Gotovi temeljac rasporedite po porcijama i držite 2-3 dana u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 08:31