DOSSIER IZNUTRICE

Recept: Bijeli bubrezi sa širokim rezancima

 Berislava Picek
 

2, 3 režnja češnjaka
100 g smeđih šampinjona
100 g maslaca
300 g bijelog bubrega
50 ml bijelog suhog vina
prstohvat šafrana
80 ml temeljca
30 ml maslinova ulja
250 ml mlijeka

Topla marinada
100 ml bijelog suhog vina
10 zrna bijelog papra
4, 5 grančica majčine dušice
1 žlica dalmatinske mješavine začina

Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Bijele bubrege prvo potopite u mlijeku oko 30 minuta, potom ih blanširajte nekoliko minuta u toploj marinadi. U većem loncu dodajte dovoljno vode da mogu prekriti bubrege, posolite, dodajte začinsku mješavinu i bijelo vino. Neka sve zavre. Blanširane bubrege pustite da se malo ohlade, ogulite vanjsku opnu i narežite na deblje medaljone. U dubljoj tavici otopite 50 g maslaca pomiješanog s maslinovim uljem i kratko popecite medaljone sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Potom ih izvadite. Na toj masnoći prepržite luk, dodajte vino i temeljac i prstohvat šafrana. Kada se sok malo reducira, dodajte medaljone i lagano pirjajte oko 15 minuta. Bijele bubrege potom izvadite i stavite na toplo mjesto. U međuvremenu na maslacu prepržite šampinjone narezane na deblje komade, dodajte pred kraj češnjak narezan na sitno te ubacite u glavni umak. U međuvremenu skuhajte tagliatelle i procijedite ih. Bijele bubrege izvadite iz tavice, umiješajte vruće tagliatelle kako bi se proželi s umakom i vratite bubrege. Dodajte žlicu maslaca i sve lagano promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:05