Pripremite ovu tortu u petak i uživajte u njoj cijeli vikend, jer vam garantiramo da duže od dva dana neće potrajati!
Za ovu ukusnu i osvježavajuću tortu će vam trebati:
200 g maslaca sobne temperature
2 žlice maslinova ulja
100 g neslanih pistacija (+ žlica za ukrašavanje)
50 g bademova brašna
250 g šećera
200 g brašna
1/2 žličice soli
2,5 žličice praška za pecivo
150 g jogurta
5 jaja
1/2 žlice ekstrakta vanilije
Za preljev:
200 g lemon curda (vidi recept niže)
350 g mascarponea
fino ribana korica i sok jednog limuna
75 g šećera u prahu
Priprema:
Dva oblika za pečenje torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu uključite na 180 °C. U posudici na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte ulje, maknite s vatre i ohladite. U multipraktiku fino sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke. Napravite udubinu, dodajte masnoću, jogurt, jaja i aromu vanilije te dobro promiješajte. Smjesom podjednako ispunite oba kalupa i pecite ih 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Je li pečeno provjerite čačkalicom. Hladite u kalupima 10 minuta, a potom premjestite na rešetku. U međuvremenu pomiješajte lemon curd i mascapone. Polovicu soka od limuna pomiješajte sa 25 g šećera u prahu i miješajte na slabom plamenu. Stavite sa strane. Dok su još mlaka, tijesta premažite s malo limunova soka. Pustite ih da se ohlade do kraja, a potom ih prerežite. Stavite jedan na poslužavnik, premažite nadjevom, stavite tijesto i tako do kraja. Pomiješajte ostatak šećera u prahu i soka limuna da biste dobili preljev, prelijte tortu i ukrasite ostatkom pistacija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....