ZA TIJESTO:
1 maslac 3 žumanjka 3 žlice šećera vanilin šećer 2 žlice kiselog vrhnja 1 prašak za pecivo 450 g glatkog brašna |
ZA NADJEV:
1 kg dunja 300 g jabuka cimet u prahu 5 žlica smeđeg šećera šaka suhih grožđica 4-5 žlica krušnih mrvica |
U veću posudu za miješanje stavite omekšali maslac, zatim obje vrste šećera, žutanjke i kiselo vrhnje. Dobro sjedinite sastojke te pomalo dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kad dobijete glatko tijesto, formirajte ga u loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji minimalno pola sata. Dok tijesto odmara, idealno je vrijeme za pripremu nadjeva. Dunje i jabuke operite, ogulite i narežite na kockice, dodajte šećer i cimet te pustite da voće pusti tekućinu. Zatim dodajte grožđice i krušne mrvice da pokupe tekućinu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u obliku posude u kojoj će se peći kolač. Posudu obložite papirom za pečenje, stavite tijesto te dodajte nadjev. Rubove koje ste odstranili kao višak iskoristite da malim modlicama oblikujete tijesto i prekrijete gornju površinu kolača. Da bude još jednostavnije, na početku odmah jedan dio tijesta odvojite za dekoraciju. Kolač pecite na 180 °C 45 minuta
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....