"CROATIA - THE COOKBOOK"

RECEPT ETE GVEROVIĆ: Šporki makaruli

 Maja Danica Pečanić
 

Sastojci:

1,5 kg govedine (ili junetine)
200 g svinjske masti
1,5 kg luka
3 dl crnog vina
20 g listova peršina
10 g češnjaka
10 klinčića
2 lovorova lista
domaći tvrdi sir
sol
papar

Makaruli:

500 g glatkog brašna
1 jaje
100 ml vode
1 dl ulja
sol

Maja Danica Pečanić

Na zagrijanoj masti pirjajte luk da požuti. Dodajte mu meso narezano na kockice i pirjajte dok tekućina od mesa ne ishlapi. Potom podlijte crnim vinom i toplom vodom. Lonac nemojte poklopiti. Povremeno promiješajte. Dodajte kosani peršin, nasjeckani češnjak, klinčiće, lovorov list, papar i sol. Kuhajte oko 2 sata uz dodavanje vruće vode. U međuvremenu u drugoj posudi skuhajte makarule. Dodajte ih kada je umak pri kraju. Pospite ih struganim sirom. Makaruli: Umijesite tijesto od brašna, soli, jajeta i vode. Ostavite tijesto u hladnjaku sat vremena da odstoji. Potom ga tanko razvaljajte i narežite na kvadrate (1x1 cm). U svaki kvadrat utisnite pletaću iglu ili drveni štapić i omotajte tijesto oko igle. Makarule kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta. Procijedite ih, operite i zalijte rastopljenom masti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 12:30