KUHINJSKI LABOS

RECEPT FEDORA DŽAMONJE: Pileća krilca na tajlandski način

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Umjetnik koji se bavi fotografijom, izradom namještaja, grafičkim dizajnom te brigom oko zaklade svoga oca Dušana Džamonje, veliki je istraživač svjetskih kuhinja, pogotovo azijske, pa nam je otkrio sve tajne njihovih specijaliteta.
10-ak pilećih krilaca
marinada
2 žlice ribljeg umaka
1 žlica šećera - običan ili palmin
2 žlice čilija
komad 2,5 cm đumbira
sok od 1 limete
2 svježa lista od kefir limete (kefir lime)

Zagreb, 280318. 
Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Karakteristika tajvanske kuhinje jest korištenje svih pet osnovnih okusa kod pripreme jela, tako su i poredani elementi za marinadu u ovom receptu. Umiješamo sastojke, limunovu travu "potuckamo" i možemo narezati na srednje veće komade, listove kefir limete zarolamo i odrežemo tvrđi središnji koji ne koristimo, a ostalo narežemo na sitne trakice. U toj mješavini mariniramo krilca preko noći - minimalno 1 sat. Pečemo krilca u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva na najgornjoj rešetki ispod koje smo stavili posudu s vodom. Premazujemo svakih 5-6 minuta marinadom i okrećemo. Krilca su gotova za petnaestak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 03:16