BOL NA BRAČU

RECEPT FESTIVALA TRUDNA TEĆA: Domaći njoki sa šugom od sipe

 Mario Kučera
Recept konobe Pusa, Bol

* Možete se koristiti osnovnim receptom za njoke, a u ovom restoranu rade ga u omjeru 50:50 glatkog i rižina brašna, a za intenzivniji okus možete ubaciti i 100 g ovčjeg sira koji je stajao u maslinovu ulju

Za šug od sipe:

100 ml maslinova ulja
šaka sušenih rajčica
1 kg sipe izrezane na kockice
50 ml likera od gorke naranče
100 ml prošeka
100 ml bijelog vina
1 šeflja šporke šalše
sol, crveni papar, peršin, timijan
1 veći luk

Mario Kučera

Na malo maslinova ulja prodinstajte luk, zatim ubacite sušene rajčice te sipu. Sve flambirati likerom od gorke naranče, a zatim dodati prošek i bijelo vino. Pustiti da ispari pa dodati jednu šeflju šporke šalše i začine. Ako želite “jušniju” varijantu, dodajte još malo šalše i ribljeg temeljca. Sve kuhati na laganoj vatri 40- 50 minuta uz povremeno miješanje dok sipa ne bude mekana. Pri posluživanju možete sve preliti pestom koji jednostavno pripremite s malo sipina crnila, malo usitnjenih pinjola, pistacija te žlicom meda po želji, a možete jelo ukrasiti jestivim cvijećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 19:59