Foto : Mario Kučera
Sastojci za 25 porcija:
4 kg sipe
2 kg muzgavaca
2-3 žlice sipina crnila
600 g luka
1 glavica češnjaka
3 konzerve sjeckane rajčice ili pelata
2 dl pasirane rajčice
50 ml bijelog vina
4 lovorova lista
1 žlica nasjeckanog ružmarina
suhi dalmatinski začini (timijan, kadulja, origano, bosiljak)
peršinov list
sol
maslinovo ulje
Za palentu:
3 pakiranja palente
125 g maslaca
200 g sušenih rajčica iz ulja
1 žlica sjeckanog suhog ružmarina
300 g parmezana
sol
Odmrznuti muzgavce i sipu, očistiti ih i sačuvati crnilo od sipe. Na maslinovu ulju zažutiti luk pa dodati sve začine i pola češnja, a potom narezane muzgavce, podliti s malo vode i pola vina pa krčkati na laganoj vatri. Kad su muzgavci na pola omekšali, dodati narezanu sipu, sjeckanu i pasiranu rajčicu, a nakon nekoliko minuta i ostatak vina. Uliti i malo vode, posoliti i ostaviti da se lagano kuha dok sipa i muzgavci ne budu mekani, a umak se ne reducira, odnosno zgusne. Na kraju dodati ostatak češnjaka i peršinov list. Za palentu staviti kuhati vodu u koju dodate sol i pola maslaca. Kad voda prokuha, uspite palentu i kuhajte miješajući desetak minuta. Na kraju umiješajte sjeckane rajčice, ružmarin i parmezan te sol po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....