DOBRA IDEJA ZA RUČAK?

RECEPT FESTIVALA TRUDNA TEĆA: Matejin šug od sipe i muzgavaca s palentom

 Mario Kučera
Recept Mateje Domitrović

Foto : Mario Kučera

Sastojci za 25 porcija:

4 kg sipe
2 kg muzgavaca
2-3 žlice sipina crnila
600 g luka
1 glavica češnjaka
3 konzerve sjeckane rajčice ili pelata
2 dl pasirane rajčice
50 ml bijelog vina
4 lovorova lista
1 žlica nasjeckanog ružmarina
suhi dalmatinski začini (timijan, kadulja, origano, bosiljak)
peršinov list
sol
maslinovo ulje

Za palentu:

3 pakiranja palente
125 g maslaca
200 g sušenih rajčica iz ulja
1 žlica sjeckanog suhog ružmarina
300 g parmezana
sol

Mario Kučera

Odmrznuti muzgavce i sipu, očistiti ih i sačuvati crnilo od sipe. Na maslinovu ulju zažutiti luk pa dodati sve začine i pola češnja, a potom narezane muzgavce, podliti s malo vode i pola vina pa krčkati na laganoj vatri. Kad su muzgavci na pola omekšali, dodati narezanu sipu, sjeckanu i pasiranu rajčicu, a nakon nekoliko minuta i ostatak vina. Uliti i malo vode, posoliti i ostaviti da se lagano kuha dok sipa i muzgavci ne budu mekani, a umak se ne reducira, odnosno zgusne. Na kraju dodati ostatak češnjaka i peršinov list. Za palentu staviti kuhati vodu u koju dodate sol i pola maslaca. Kad voda prokuha, uspite palentu i kuhajte miješajući desetak minuta. Na kraju umiješajte sjeckane rajčice, ružmarin i parmezan te sol po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 19:58