KERAMIKA MECENA

RECEPT KERAMIKE MECENA: Pizza margherita pečena na glinenom kamenu

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

250 grama glatkog brašna
3,5 grama suhog kvasca
1,5 dl mlake vode
prstohvat soli
0,12 dl maslinova ulja
umak od rajčice
mozzarella
listići bosiljka

Ivanec, 210819.
Obrt Keramika Mecena, gdje se tradicionalnim metodama proizvodi posude od keramike.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

U posudu za miješanje dodajte redom brašno, kvasac, vodu, sol i maslinovo ulje. Tijesto treba mijesiti oko 5-10 minuta sve dok se ne počne dizati, a potom ga ostavite ga odstoji u posudi oko 10 minuta. Nakon toga ga ponovno premijesite, tijesto oblikujte u kuglu, ubacite u najlonsku vrećicu i spremite u hladnjak. Idealno je ako tijesto u hladnjaku odstoji 24 sata, a u hladnjaku se može čuvati do pet dana. Tijesto izvadite iz hladnjaka barem 15 minuta prije pečenja, a idealno je oko 60-90 minuta. Lagano premijesite tijesto na radnoj plohi te ga razvucite do željene veličine, promjera oko 30 centimetara. Na razvučeno tijesto dodajte i razmažite umak od rajčice. Narežite mozzarella sir na ploške debljine oko 0,5 cm i ravnomjerno ih rasporedite po tijestu. Postavite Tasty kamen za pečenje na rešetku u vašoj pećnici. Pećnicu uključite 30-40 minuta prije pečenja pizze i namjestite je na najveću moguću temperaturu (obično 250-300 Celzijevih stupnjeva). Ovisno o pećnici, preporučeni program je zagrijavanje s gornje i donje strane. Pripremljenu pizzu prebacite na zagrijani Tasty kamen za pečenje i pecite oko pet minuta. Pizzu na kamen možete prebaciti uz pomoć lopate za pizzu ili malo veće daske za rezanje. Ovaj potez zahtijeva malo vještine i vježbanja, pa da biste si olakšali prebacivanje pizze na kamen, možete se poslužiti papirom za pečenje. Pizzu pripremite na papiru za pečenje, zatim prebacite pizzu na lopatu za pizzu ili dasku za rezanje te samo lagano povucite papir s pizzom na kamen za pečenje. Nakon što je pizza pečena, prebacite je uz pomoć lopatica ponovno na lopatu za pizzu ili dasku za rezanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 14:55