Na Visu danas postoji dvoje, možda troje ljudi koji rade viške cvite onako kako treba.
Po starinski. S amonijakom. I dok smo ispijali jutarnju kavu u kultnom komiškom kafiću Speed, na sam spomen slatkoga poslali bi nas kod gospođe Jasminke u Cukar.
Tako je bilo sa svakim sugovornikom na otoku kojem smo se povjerili da smo u potrazi za “nekim” tko je na “ti” sa slatkim, a odgovor je i dalje bio isti. Otkrila nam je recept za tradicionalne viške cvite!
Trebat će vam:
4 jaja
250 g šećera
1 kg glatkog brašna
malo soli
vanilija
rakija od koromača i anisa - meštro
250 g masti
korica 2 limuna i 2 naranče
200 ml mlijeka
30 g amonijeva hidrogen - karbonata
malo kruškovca
Priprema:
Izmiksajte u jednoj zdjeli mast i sol, a u drugoj jaja i šećer. Miksajte jaja sa šećerom oko 3 minute pa dodajte začine (vaniliju, ribanu koricu, meštro, malo kruškovca i po želji malo ruma). Zatim smjesu s jajima spojite sa smjesom iz prve zdjele dok ne dobijete lijepu pjenastu mješavinu. Zakuhajte mlijeko i dodajte mu amonijev hidrogenkarbonat. Polako počnite dodavati prethodno pripremljenoj smjesi, a potom uz konstantno miješanje dodajte postupno i brašno. Umijesite glatko tijesto, a zatim razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Izrežite oblike najbliže nalik slovu Y ili jedrima falkuše (kako se šale u Cukru) pa ih stavite peći na 180 °C 12 minuta. Kad su cviti gotovi, pustite ih da se ohlade, a zatim ih premažite kombinacijom rakije/meštra i ruma ili kruškovca te pošećerite.