BARANJSKI RECEPT

Recept Marija Romulića: Pečeni šaran

 Mario Kučera
 

Fotografije: Mario Kučera

4,5 kg divljeg šarana
sol i papar
slatka crvena paprika
suncokretovo ulje

Mario Kučera

Mario Kučera

Šaran bi po mogućnost trebao biti divlji, i to ne ispod 4 kilograma. Sve iznutrice uklonite, kao i škrge te gorku pločicu koja se nalazi na ribljem vratu odmah ispod škrga. Šarana očistite od ljuski pazeći da ne oštetite kožu. Ribu rastvorite “poput leptira”, kao da je pripremate za rašlje, pa obilno natrljajte solju s vanjske i unutarnje strane. Zatim ponovite postupak sa slatkom crvenom paprikom i mješavinom domaćih sušenih začina (stavite ono što imate pri ruci). Stavite je u rešetke i zatim pecite. U ovom slučaju riba se pekla u keramičkom Kamado Joe roštilju. Riba prije pečenja treba biti sobne temperature, roštilj zagrijte na temperaturu između 200 i 230°C, a rešetku nauljite prije pečenja kako se ne bi lijepila za ribu. Pecite 8-10 minuta za svakih 3 cm debljine mesa, a meso ribe treba postići temperaturu od koji 50-ak stupnjeva. Kad je riba pečena, pričekajte nekoliko minuta da odmori, a zatim nježno odvojite meso od rešetki. Poslužite uz krumpir salatu s malo narezanog luka.

Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 15:01