CHEFOVSKA POSLA

Recept Matije Bregeša za slatke kamenice s kvasinom i medenim krekerom

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Chef za čijeg je mandata paški Boškinac dobio prvu michelinovu zvjezdicu, prihvatio je izazov i osmislio pet jela od kamenica

• 2 kamenice
• 100 ml kvasine
• 2 žlice meda
• 1 kumkvat

Za medeni kreker:

• 50 g bjelanjka
• 30 g meda
• 35 g glatkog brašna
• 30 g maslaca
• prah od borovih iglica
• borove iglice (ne moraju biti mlade)
• fermentirani limun
• limun
• krupna sol

Ako radite fermentirani limun, znajte da vam za cijeli postupak treba 3 mjeseca. Domaće limune prepolovite, a zatim ih uvaljajte u krupnu sol u povećoj staklenoj zdjeli. Ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu 3 mjeseca. Prilikom korištenja otrpajte od soli, pažljivo iščetkajte i iskoristite pulpu. Za medene krekere sve sastojke izmiksajte u homogenu smjesu, premjestite u kalupe na plehu i pecite 5 minuta na 150 °C. Zatim možete pripremiti prah od borovih iglica. Pripremite se na popriličnu količinu dima ako ćete ga raditi. Naime, borove iglice spalite brenerom, iako je bolja varijanta u pećnici. Skinite iglice s grančice i dobro ih sameljite u blenderu. Borove iglice prilikom branja moraju mirisati pod prstima. U lončiću reducirajte kvasinu da se količina prepolovi i zatim dodajte med. Neka se smjesa još kratko zgusne, a onda na 1 minutu ubacite meso kamenica i kontinuirano ga prelijevajte kvasinom i medom. Poslužite tako da ste sve sastojke sjedinili u zdjelicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 08:25